ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Δημόπουλος: Δεν μπορούν να γίνουν προπαραγγελίες του φαρμάκου για τον κορωνοϊό! Είναι θεραπευτική αγωγή όχι πρόληψη

Η Ελλάδα θα γυρίσει σελίδα μόλις έχουμε ένα σημαντικό ποσοστό εμβολιασμών είπε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, ενώ, αναφερόμενος στο χάπι για τον κορωνοϊό εξήγησε ότι αποτελεί θεραπευτική αγωγή και όχι πρόληψη, καθώς η πρόληψη επιτυγχάνεται μόνο με το εμβόλιο.

Σε περίπτωση μόλυνσης, το χάπι θα πρέπει να χορηγείται νωρίς, εντός των πρώτων πέντε ημερών, είπε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3, ενώ πρόσθεσε πως θα χορηγείται σε ασθενείς κορονοϊού που είναι ακόμα σε καλή κατάσταση, αλλά έχουν ορισμένους προγνωστικούς παράγοντες – όπως ηλικία, παχυσαρκία, νεφρική ανεπάρκεια – που «προειδοποιούν» ότι μπορεί το άτομο αυτό να νοσήσει βαριά.

Ο πρύτανης σημείωσε ότι δεν μπορούν να γίνουν προπαραγγελίες του φαρμάκου ενώ για τη χρήση του πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει συνδυασμός φαρμάκων αφού και σε άλλες ασθένειες όπως το HIV, χορηγείται συνδυασμός τριών αντιικών φαρμάκων.

Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, ο κ. Δημόπουλος είπε ότι η Ελλάδα θα γυρίσει σελίδα μόλις έχουμε ένα σημαντικό ποσοστό εμβολιασμών.