Κορωνοϊός, ΥΓΕΙΑ

Επιφυλακτικός ο Φάουτσι: Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η Όμικρον σηματοδοτεί το τέλος της πανδημίας

Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να ξέρουμε εάν η μετάλλαξη Όμικρον όντως σηματοδοτεί το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού τόνισε ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Άντονι Φάουτσι, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι ανοιχτό ζήτημα».

Μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη του The Davos Agenda, είπε ότι η δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η Όμικρον, που αν και είναι εξαιρετικά μεταδοτική, φαίνεται ότι είναι λιγότερο σοβαρή, σημαίνει το τέλος της πανδημίας.

«Ελπίζω να είναι έτσι. Αλλά αυτό θα συμβεί μόνο εάν δεν υπάρξει άλλη μετάλλαξη που να διαφεύγει από την ανοσολογική απόκριση της προηγούμενης παραλλαγής» εξήγησε.

Σημείωσε δε ότι ακόμα και αν η Όμικρον αποδειχθεί ότι είναι η τελική παραλλαγή της Covid-19, αυτό είναι απίθανο να σημαίνει το τέλος του ιού. Αντίθετα, θα παραμείνει παρούσα στην κοινωνία σε ενδημικό επίπεδο. «Για ενδημικότητα θα μιλάμε όταν ο κορωνοϊός κυκλοφορεί ανάμεσά μας χωρίς να διαταράσσει την κοινωνία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Έλεγχος του ιού σημαίνει ότι είναι παρών, αλλά είναι παρών σε ένα επίπεδο που δεν διαταράσσει την κοινωνία. Αυτός είναι ο ορισμός μου για το τι σημαίνει ενδημικότητα» διευκρίνισε.

Σε εκείνο το στάδιο, δεν θα απαιτούνται πλέον μέτρα δημόσιας υγείας, όπως η χρήση μάσκας, και η κοινωνία θα μπορούσε να επιστρέψει σε κάποιο επίπεδο κανονικότητας, είπε.

«Δεν είναι ότι θα εξαλείφεις  αυτόν τον ιό ολοκληρωτικά. Αλλά ελπίζουμε ότι θα είναι σε τόσο χαμηλό επίπεδο που δεν θα διαταράξει τις κοινωνικές, οικονομικές και άλλες δραστηριότητές μας» δήλωσε δε.