Κορωνοϊός, ΥΓΕΙΑ

Έρευνα ΣΟΚ: Ο κορωνοϊός υπήρχε στην Ευρώπη από τον Σεπτέμβριο του 2019!

Σοκ προκαλούν τα αποτελέσματα έρευνας σύμφωνα με την οποία ο κορωνοϊός κυκλοφορούσε στην Ιταλία ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2019.

Μπορεί ο κορωνοϊός, να έγινε για πρώτη φορά γνωστός όταν ανιχθεύθηκε στην Ουχάν της κεντρικής Κίνας τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά τα νέα στοιχεία των Ιταλών ερευνητών Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου του Μιλάνου δείχνουν ότι εξαπλωνόταν εκτός της μεγάλης ασιατικής χώρας στην Ευρώπη νωρίτερα απ’ ό,τι πιστευόταν μέχρι τώρα.

Ο πρώτος γνωστός ασθενής του κορωνοϊού στην Ιταλία, ο Ματία Μαέστρι, διαγνώστηκε θετικός στην Covid-19 σε μια κωμόπολη κοντά στο Μιλάνο, την πρωτεύουσα της Λομβαρδίας στις 21 Φεβρουαρίου, αλλά τα νέα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Tumori Journal του Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου της χώρας δείχνουν ότι το 11,6% των 959 υγιών εθελοντών που μετείχαν σε μια έρευνα για τον καρκίνο των πνευμόνων από τον Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι τον Μάρτιο του 2020 είχαν αναπτύξει αντισώματα στον κορωνοϊό πολύ πριν τον Φεβρουάριο, επιβεβαιώνοντας έτσι άλλες προηγούμενες μελέτες.

Το Πανεπιστήμιο της Σιένα διεξήγαγε για την ίδια έρευνα περαιτέρω τεστ αντισωμάτων του SARS-CoV-2, που έδειξαν ότι τέσσερα άτομα είχαν διαγνωστεί θετικά σε αντισώματα του νέου κορωνοϊού από την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου του 2019, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να είχαν μολυνθεί τον Σεπτέμβριο. «Αυτό είναι το κύριο εύρημα: ασυμπτωματικά άτομα όχι μόνον βρέθηκαν θετικά μετά τις ορολογικές εξετάσεις, αλλά διέθεταν και αντισώματα ικανά να σκοτώσουν τον κορωνοϊό», επεσήμανε ο εκ των συντακτών της μελέτης, Τζιοβάνι Απολόνε.

Ιταλοί ερευνητές είχαν επισημάνει τον περασμένο Μάρτιο ότι εντόπισαν έναν υψηλότερου του συνηθισμένου αριθμό κρουσμάτων σοβαρής πνευμονίας και γρίπη στη Λομβαρδία το τελευταίο τρίμηνο του 2019, μία ακόμη ένδειξη ότι ο νέος κορωνοϊός κυκλοφορούσε πιθανότατα νωρίτερα απ’ ό,τι πιστευόταν.

Στη Βρετανία η πρώτη γνωστή ασθενής του κορωνοϊού ήταν μια 51χρονη καθαρίστρια από το Κόλτσεστερ του Έσεξ, η Τζοάν Ρότζερς, που εμφάνισε συμπτώματα που θύμιζαν εκείνα της γρίπης στα τέλη Ιανουαρίου και εισήχθη δύο εβδομάδες αργότερα στο νοσοκομείο.

Εκείνη την εποχή η Covid-19 δεν θεωρείτο ακόμη σοβαρή απειλή για τη Βρετανία, αφού μόνον εννέα άτομα είχαν λάβει οδηγίες να τεθούν σε καραντίνα από τις υγειονομικές Αρχές της χώρας – επρόκειτο για Κινέζους φοιτητές που είχαν επισκεφθεί ένα γαλλικό χιονοδρομικό κέντρο, όπως κι ένας συμπατριώτης τους, που έγινε το πρώτο θύμα του νέου κορωνοϊού στην Ευρώπη.

Στη Σουηδία ο επικεφαλής επιδημιολόγος της επιτροπής που συμβουλεύει την κυβέρνηση, Άντερς Τέγκνελ, αποκάλυψε ότι κρούσματα του κορωνοϊού πιθανώς να υπήρχαν στη χώρα από τον Νοέμβριο του περασμένου χρόνου. «Δεν υπήρχε μεγάλη διασπορά μολύνσεων από την Ουχάν μέχρι που διαπιστώθηκε αργότερα στην Ευρώπη. Νομίζω, όμως, ότι μπορεί να βρεθούν μεμονωμένες περιπτώσεις μεταξύ ατόμων που είχαν ταξιδέψει εκεί τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2019. Αυτό δεν είναι περίεργο, αλλά μάλλον πολύ φυσικό», είπε ο αρχιτέκτονας του λεγόμενου «σουηδικού πειράματος».

Στη Γαλλία ο πρώτος ασθενής του κορωνοϊού νόσησε στις 27 Δεκεμβρίου, εβδομάδες προτού καταγραφεί το πρώτο επίσημο κρούσμα, σύμφωνα με τον Ιβ Κοέν, επικεφαλής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο Avicenne του Παρισιού. Ο 43χρονος, γεννημένος στην Αλγερία, Αμιρούς Αμάρ, δεν είχε ταξιδέψει στην Κίνα κι η διάγνωσή του έδειξε ότι ο κορωνοϊός κυκλοφορούσε νωρίτερα απ’ ό,τι πιστευόταν στη Γαλλία.