Κορωνοϊός, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεννηματά προς Μητσοτάκη: Πρώτος εσείς δώσατε το μήνυμα της χαλάρωσης

Ένα διαρκές κατηγορώ κατά της κυβέρνησης ήταν η ομιλία της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, που έγινε στο πλαίσιο της προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τις συνέπειες της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, στη Βουλή.

Σημειώνεται ότι η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ήταν αυτή που ζήτησε τη διεξαγωγή της σημερινής συζήτησης, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων.

Μεταξύ άλλων, η κ. Γεννηματά υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κυβερνητικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, επισήμανε σοβαρά λάθη κατά το άνοιγμα του τουρισμού και κάλεσε το Μαξίμου να ενισχύσει πραγματικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Αναζητείται κυβερνητικό σχέδιο για την πανδημία… Δεν αξιοποιήσατε το διάστημα μετά το πρώτο κύμα… περιορίσατε τους ελέγχους αντί να τους διευρύνετε», ήταν μερικά από τα βασικά σημεία της ομιλίας της, η οποία αναφέρθηκε στη σημερινή εξάπλωση της πανδημίας: «Η επιστροφή του προβλήματος είναι γεγονός… Κινδυνεύουμε να χάσουμε ό,τι κερδίσαμε».

Στο σημείο αυτό κατηγόρησε τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για χαλάρωση. Σημειώνεται ότι λίγο νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης, στη δική του ομιλία, είχε αποδώσει την αύξηση των κρουσμάτων στη χαλάρωση των πολιτών.

«Πρώτος εσείς δώσατε το μήνυμα της χαλάρωσης. Συμμετείχατε σε σειρά εκδηλώσεων χωρίς να φοράτε μάσκα και χωρίς να τηρείτε τις αποστάσεις. Κι όταν άρχισαν τα κρούσματα, κατηγορήσατε τους νέους», είπε σε υψηλούς τόνους η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Συνεχίζοντας σε ανάλογο ύφος, είπε απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό πως «Ανοίξατε τον τουρισμό και τώρα επιμένετε ότι φταίνε οι πολίτες. Όλο το καλοκαίρι οι πολίτες στοιβάζονταν στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αυξήσατε το ποσοστό πληρότητας σε καράβια και αεροπλάνα, την ώρα που αυξάνονταν τα κρούσματα. Δεν κάνατε τίποτα για τις δομές, δεν λάβατε μέτρα για τα γηροκομεία…».

Εξάλλου, δήλωσε ότι χρειάζονται πράξεις κι όχι άλλα λόγια για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να δεσμευθεί ότι όλα τα δημόσια και τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία θα είναι σε θέση να κάνουν τεστ στους πολίτες. Το κλειδί για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι τα τεστ και τα κινητά κλιμάκια για την έγκαιρη ιχνηλάτηση, δήλωσε με νόημα η κ. Γεννηματά.

Για τον τουρισμό δήλωσε ότι «η χρονιά χάνεται», κατηγορώντας την κυβέρνηση για τα μέτρα που έλαβε, ενώ για το θέμα των σχολείων εξέφρασε μεταξύ άλλων το ερώτημα, γιατί δεν μπορεί να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών μέσα στις σχολικές τάξεις.

Τέλος, χαρακτήρισε ως ανεπαρκή και καθυστερημένα τα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της συρρίκνωσης της ελληνικής οικονομίας.