ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Γιατί η Λινού προειδοποιεί πως είναι λάθος να λέμε ότι είμαστε κοντά στο τέλος της πανδημίας

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού υπογράμμισε πως όλα δείχνουν ότι περάσαμε την κορύφωση της Όμικρον, ωστόσο η ύφεση κινείται με αργούς ρυθμούς.

«Απ’ ότι φαίνεται η Όμικρον κορυφώθηκε και μπαίνει σε ύφεση, αλλά η ύφεση είναι πιο αργή από αυτό που περιμένουμε. Δεν ξέρουμε εάν η μείωση των κρουσμάτων, από 50.000 σε 20.000 κρούσματα που έχουμε σήμερα, είναι πιο αργή από αυτή που θα περιμέναμε κι αν αυτή η καθυστέρηση στη μείωση των κρουσμάτων οφείλεται στην επέλαση του νέου υποστελέχους της Όμικρον 2, γιατί παρατηρείται σε αρκετές χώρες, αλλά όχι σε όλες» είπε η κ. Λινού.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, οι αυξημένοι θάνατοι που βλέπουμε αυτή την περίοδο οφείλονται σε ένα βαθμό στη Δέλτα, αλλά κυρίως οφείλονται στον τεράστιο αριθμό κρουσμάτων που έφερε η Όμικρον το προηγούμενο διάστημα.

«Μην ξεχνάμε ότι είμαστε 2 με 3 εβδομάδες από την κορυφή της Όμικρον και τα υψηλά κρούσματα που είχαμε στην αρχή του μήνα εκφράζονται τώρα με αυτούς τους θανάτους. Ελπίζω πως θα αρχίσουν να μειώνονται μετά από λίγο, εκτός αν δούμε έξαρση από την Όμικρον 2» σημείωσε.

«Είναι λάθος να λέμε ότι είμαστε κοντά στο τέλος της πανδημίας πριν ολοκληρωθεί. Θα ξέρουμε τι έγινε με την πανδημία όταν πραγματικά τελειώσει. Οι ενδείξεις λένε ότι είμαστε ακόμα σε αναμονή» είπε η κ. Λινού και τόνισε πως ενδέχεται να έρθουν πολλαπλά μικρά κύματα.

Η εξάλειψη του ιού φαίνεται πως είναι δύσκολη υπόθεση, γιατί υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν νοσήσει. «Σε παγκόσμιο επίπεδο αυτός ο αριθμός είναι τρομερά μεγάλος και θα υπάρχει ο κίνδυνος για νέες μεταλλάξεις που θα ξεφύγουν», υπογράμμισε η καθηγήτρια.

Δείτε όσα είπε στο MEGA