Κορωνοϊός, ΥΓΕΙΑ

«Καμπανάκι» κινδύνου από την καθηγήτρια Λινού: Δύσκολο να τα βγάλει πέρα όποιος νοσήσει από γρίπη και κορωνοϊό!

Καμπανάκι κινδύνου για όποιον νοσήσει από γρίπη και κορονοϊό μαζί «χτυπάει» η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Η κ. Λινού είπε ότι χρειάζονται μέτρα ανεκτά από τον πληθυσμό που έχει ήδη κουραστεί και  επεσήμανε ότι «δεν υπάρχουν επιπτώσεις εάν κάποιος ασυμπτωματικός ασθενής κορωνοϊού κάνει το εμβόλιο της γρίπης».

«Το να αποφεύγεις να κυκλοφορούν οι μεγάλοι άνθρωποι σημαίνει ότι ενδιαφέρεσαι πιο πολύ για να έχεις όσο το δυνατόν λιγότερους στα νοσοκομείο και επομένως επικεντρώνεσαι στη θεραπεία και όχι στην πρόληψη» επεσήμανε και πρόσθεσε πως «είμαστε σε κρίσιμη καμπή που συνδυάζεται με μία κόπωση στον πληθυσμό ως προς την εφαρμογή των μέτρων. Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες να προσθέσουμε μέτρα τα οποία θα είναι ανεκτά από τον πληθυσμό και επιπλέον να κάνουμε την εφαρμογή τους όσο το δυνατόν ευκολότερη».

Αναφερόμενη στην έξαρση του αριθμού των κρουσμάτων σημείωσε: «Πάντα το ξέραμε ότι υπάρχουν πολλά κρούσματα τα οποία είναι ασυμπτωματικά, είτε λίγο ολιγοσυμπτωματικά, είτε και κάποια που για λόγους φοβίας ή άλλους λόγους δεν παρουσιάζονται ποτέ. Μία κανονική ιχνηλάτηση θα βοηθούσε».

«Μένοντας σε σπίτι χωρίς τεστ ένα παιδί που είναι θετικό δεν εκθέτει στην περίπτωση που είσαι θετικός στη σχολική κοινότητα αλλά μπορεί να εκθέσει πολλούς στην κοινωνία την οικογενειακή και προσωπική», είπε η κ. Λινού.

Εστιάζοντας στη λήψη περιορισμών η Αθηνά Λινού εξήγησε: «Χρειάζονται επιπλέον μέτρα εκτός lockdown τα οποία είναι ανώδυνα, μπορεί να έχουν κάποιο κόστος άλλα θα είναι μικρό για να μπορέσουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα. Γενικευμένη χρήση μάσκας στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Άμεση παρέμβαση στις μαζικές μεταφορές. Να απαγορευτούν οι όρθιοι. Υπάρχει κίνηση συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα και κίνητρα για να χρησιμοποιεί κάποιος το αυτοκίνητό του. Επίσης χρειάζεται αξιοποίηση του υπαίθρου».

«Τα παιδιά θα πρέπει να κάνουν εμβόλιο 100%, αυτό άλλωστε γίνεται στις περισσότερες χώρες, θα ήμουν όμως λίγο επιφυλακτική εάν η Πολιτεία δήλωνε ότι δεν υπάρχει επάρκεια», σημείωσε η κ. Λινού.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν επηρεάζει το εμβόλιο της γρίπης κάποιον που έχει κορωνοϊό η κ. Λινού απάντησε: «Από όσο ξέρω όχι. Ίσα ίσα αν εξελίσσεται ο Covid και μπορέσουμε να φτιάξουμε κάποια αντισώματα για τον ιό της γρίπης μπορεί και να βελτιωθεί η εικόνα, αλλά δεν υπάρχει συγκεκριμένη μελέτη».

«Εκείνο που φοβόμαστε είναι πως εάν κάποιος νοσήσει και από την γρίπη και από τον κορωνοϊό θα είναι πολύ δύσκολο να τα βγάλει πέρα».

Τέλος μιλώντας για τα εμβόλια και για τη διάρκεια του εμβολίου της γρίπης δήλωσε: «Υπάρχουν εμβόλια που δημιουργούν αντισώματα δια βίου, άλλα που χρειάζονται μία δόση ακόμη μετά από χρόνια. Αυτό που συμβαίνει πολύ συχνά με τη γρίπη και μπορεί να χρειαστεί αναμνηστικό εμβόλιο είναι ότι εν το μεταξύ αναπτύσσεται άλλο στέλεχος της».