Κορωνοϊός, ΥΓΕΙΑ

«Καμπανάκι» κινδύνου από τον Φάουτσι: Η Όμικρον σαρώνει όλο τον κόσμο

Την ανησυχία του για την πορεία του κορωνοϊού και ειδικά της μετάλλαξης Όμικρον παγκοσμίως εξέφρασε ο Άντονι Φάουτσι, σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στο NBC, προειδοποιώντας πως οι μετακινήσεις την περίοδο των Χριστουγέννων θα ενισχύσουν την διασπορά.

Ο Άντονι Φάουτσι, που συμβουλεύει την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού, επεσήμανε ότι πλέον η μετάλλαξη Όμικρον «σαρώνει όλο τον κόσμο», ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για τον μεγάλο αριθμό των Αμερικανών που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη κατά της covid-19. «Αυτό ο ιός είναι εκπληκτικός», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «Θα πάρει το πάνω χέρι και θα δούμε δύσκολες εβδομάδες ή μήνες καθώς πλησιάζουμε τον χειμώνα».

«Εξαπλώνεται πραγματικά γρήγορα, στην κυριολεξία σε όλο τον κόσμο και αναμφίβολα στη χώρα μας», επεσήμανε ο Άντονι Φάουτσι σε άλλη συνέντευξή του στο ABC, εξηγώντας ότι σχεδόν 50 εκατομμύρια Αμερικανοί είναι ανεμβολίαστοι.

«Όταν έχουμε αυτό το επίπεδο ευαλωτότητας και έναν ιό όπως η Όμικρον που εξαπλώνεται τόσο γρήγορα, είναι πολύ πιθανό να δούμε σε κάποιες περιοχές της χώρας μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας καθώς και στους υγειονομικούς που εξαντλούνται λόγω αυτού», πρόσθεσε καλώντας τους Αμερικανούς να κάνουν αναμνηστική δόση εμβολίου.

«Η διαφορά μεταξύ ενός εμβολιασμένου και ενός ατόμου που έχει κάνει την αναμνηστική δόση όταν μολύνονται (από την covid-19) και ενός ανεμβολίαστου που μολύνεται είναι μεγάλη σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο της σοβαρότητας» της νόσησης, υπογράμμισε ο Φάουτσι.

«Οι πλήρως εμβολιασμένοι αντιμετωπίζουν καλύτερα (μία ενδεχόμενη μόλυνση) …η βέλτιστη προστασία παρέχεται με τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης», σημείωσε.

Σχεδόν το 73% των Αμερικανών έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της covid-19, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC). Μέχρι στιγμής περίπου το 30% έχει λάβει αναμνηστική δόση.