Κορωνοϊός, ΥΓΕΙΑ

Καθηγητής Πανεπιστημίου Οξφόρδης: Ο κορωνοϊός θα γίνει παιδική ασθένεια!

Παιδική ασθένεια θα γίνει ο κορωνοϊός, καθώς «όσο περισσότεροι ενήλικοι εμβολιάζονται, στο ποσοστό των ασθενών θα υπάρχει όλο και πιο αυξημένη αντιπροσώπευση παιδιών που δεν μπορούν να εμβολιαστούν», είπε ο Καθηγητής Ανοσολογίας στο τμήμα Βιοχημείας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Πέτρος Λιγοξυγκάκης.

Μιλώντας στο iefimerida.gr, τόνισε την ανάγκη για εμβολιασμό των παιδιών άνω των 12 ετών ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς.

Σύμφωνα με τον κ. Λιγοξυγκάκη, «μόλις 5 από τα 1.131 εμβολιασμένα παιδιά παρουσίασαν κάποια παρενέργεια και καμία απ’ αυτές δεν συνδέθηκε με το εμβόλιο. Όπως ανακοίνωσε και το Αμερικάνικο CDC τα οφέλη από τον εμβολιασμό ξεπερνούν τους όποιους κινδύνους. Σ’ αυτούς τους τελευταίους συγκαταλέγονται οι σπάνιες παρενέργειες μυοκαρδίτιδας που παρατηρήθηκαν σε 1.000 από ένα σύνολο 180 εκατομμυρίων Αμερικάνων εμβολιασμένων πολιτών».

Όπως εξηγεί ο Καθηγητής Ανοσολογίας στο τμήμα Βιοχημείας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης το να εμβολιαστούν τα παιδιά θα ενισχύσει την ασφάλεια τους κατά την επιστροφή στο σχολείο.

«Η γρήγορη επάνοδος σε μια πρότερη κατάσταση μέσω του μαζικού εμβολιασμού, με μάσκες παντού, πολλά τεστ και καλό αερισμό των αιθουσών, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ή και να αντιστρέψει κάποια από αυτά τα προβλήματα», επισημαίνει.

Ο ίδιος θεωρεί κρίσιμης σημασίας την επιτάχυνση και υποστήριξη των κλινικών δοκιμών για τους εμβολιασμούς παιδιών κάτω των 12 ετών, ωστόσο όπως σημειώνει: «Ακόμη δεν έχουμε πειστικά δεδομένα για την ανοσοαπόκριση, ασφάλεια και επιδημιολογική αποτελεσματικότητα των εμβολίων σ’ αυτές τις ηλικίες. Αν τα αποτελέσματα των δοκιμών της Pfizer και της Moderna είναι αυτά που καταγράφηκαν για τα παιδιά άνω των 12, τότε οι εμβολιασμοί θα πρέπει να επεκταθούν και σ’ αυτές τις ηλικίες». Παράλληλα, επειδή ο εμβολιασμός μπορεί μακροπρόθεσμα να «κανονικοποιηθεί», θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα στιβαρό νομικό πλαίσιο για τον εμβολιασμό των παιδιών και των εφήβων, όπως λέει.

Πηγή: iefimerida.gr