Κορωνοϊός, ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός: Δεκάδες φαρμακευτικές θα παράγουν γενόσημα της θεραπείας της Pfizer

Συνολικά 35 φαρμακευτικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο θα παράγουν φθηνότερες βερσιόν του χαπιού της Pfizer κατά της Covid-19, με στόχο να καλυφθούν οι ανάγκες 95 φτωχών χωρών.

Η Pfizer κατέληξε πέρυσι σε συμφωνία με την Δεξαμενή Ιατρικών Πατεντών (MPP) του ΟΗΕ για την παραγωγή γενοσήμων που θα διατεθούν σε χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος. Την Πέμπτη ανακοίνωσαν σε ποιες φαρμακοβιομηχανίες θα αναθέσουν την παραγωγή.

Το χάπι της Pfizer αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό όπλο κατά της πανδημίας, καθώς οι κλινικές μελέτες έδειξαν ότι μειώνει κατά 90% τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου σε ασθενείς υψηλού κινδύνου. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλότερο από την αποτελεσματικότητα της αντίστοιχης θεραπείας της MSD (Meck στις ΗΠΑ), η οποία μειώνει τον κίνδυνο κατά περίπου 30%.

Τόσο η Pfizer όσο και η Merck συμφώνησαν με την MPP για την παραγωγή γενοσήμων, μια σπάνια κίνηση για φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες συνήθως προστατεύουν σθεναρά την πνευματική ιδιοκτησία τους για τη διάρκεια ισχύος των πατεντών τους.

Δεκάδες φαρμακοβιομηχανίες έχουν αναλάβει να παράγουν φθηνές βερσιόν του χαπιού της Merck, οι οποίες είναι ήδη διαθέσιμες σε ορισμένες χώρες.