ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Κορωνοϊός: Δύσκολη εξίσωση της άρσης του lockdown – Γιατί υπάρχει έντονος προβληματισμός

Αντιμέτωπες με το τρίτο σκληρό lockdown από την έναρξη της πανδημίας βρίσκονται αρκετές «κόκκινες» περιοχές της χώρας με τη σχετική λίστα να μεγαλώνει διαρκώς.

Ωστόσο, μετά την άρση του πρώτου lockdown, το οποίο διήρκησε για λίγες εβδομάδες και συνοδεύτηκε από άγνοια κινδύνου και το δεύτερο lockdown, το οποίο ήρθε αρκετά αργά, αυτό, το τρίτο lockdown είναι το πιο κρίσιμο από όλα. Ο λόγος είναι απλός. Οι πολίτες έχουν κουραστεί από το άνοιξε – κλείσε, η οικονομία πληγώνεται βαθύτατα και οι επιστήμονες τονίζουν ότι αυτή πρέπει να είναι η τελευταία φορά που μπαίνει «λουκέτο» στη χώρα.

Προληπτική η νέα «καραντίνα»
Η διαφορά αυτής της καθολικής καραντίνας, σε σχέση με τις προηγούμενες, είναι ότι αποφασίστηκε προληπτικά. Δηλαδή, προκειμένου να μην φτάσει η χώρα σε αριθμούς Νοεμβρίου και στα αρνητικά ρεκόρ των 3.000 κρουσμάτων ημερησίως, η επιτροπή λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε και η κυβέρνηση υιοθέτησε, καθολικό lockdown στις περιοχές που «πονάνε» περισσότερο.

Αυτό είναι που κάνει και πιο δύσκολη την απόφαση άρσης, αφού τόσο στο επιστημονικό, όσο και στο κυβερνητικό επιτελείο θέλουν να σιγουρευτούν ότι όταν η χώρα βγει από τη «μέγγενη» των περιοριστικών μέτρων δεν θα γυρίσει πίσω. Άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος που σχεδόν άπαντες οι επιστήμονες ζητούν παράταση του lockdown για τουλάχιστον μια εβδομάδα, ενώ την ίδια στιγμή δεν αποτελεί μυστικό ότι στο Μαξίμου είναι έτοιμοι για μέτρα που θα διαρκέσουν ακόμα και ως τα τέλη Μαρτίου. Υπενθυμίζεται ότι ο lockdown στην Αττική -με τις μέχρι στιγμής ανακοινώσεις- ολοκληρώνεται στις 28 Φεβρουαρίου.

Προβληματίζει η Αττική
Παρά τις δύο εβδομάδες καθολικού lockdown στην Αττική τα κρούσματα δεν δείχνουν να μειώνονται. Αντιθέτως. Χθες, όλοι οι κρίσιμοι δείκτες παρουσίασαν αύξηση. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.460 κρούσματα, 28 θανάτους και 325 οι διασωληνωμένους. Εξ αυτών για ακόμα μια μέρα οι μισοί βρίσκονται στην Αττική. Όλα αυτά, τη στιγμή που η πίεση στο σύστημα υγείας γίνεται ασφυκτική.

Πιθανώς αυτοί οι αριθμοί είναι και ό λόγος που ερωτηθείσα για την περίπτωση ενός ακόμα lockdown όταν ολοκληρωθεί αυτό που βρίσκεται σε εξέλιξη, η Βάνα Παπαευαγγέλου ήταν ξεκάθαρη. «Νιώθουμε μια αισιοδοξία, χωρίς βέβαια να μπορούμε να πούμε από τώρα ότι αυτό είναι το τελευταίο lockdown. Αυτό δεν μπορεί να το πει κανείς» είπε χαρακτηριστικά.

Αναμένεται αύξηση κρουσμάτων
Όλα αυτά, τη στιγμή που -παρά το γεγονός πως τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μία σταθεροποίηση στα κρούσματα-, τα μαθηματικά μοντέλα των ειδικών «δείχνουν» πως την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε αύξηση στις μολύνσεις.

Επομένως, αναμένεται τα κρούσματα να αυξηθούν την τελευταία εβδομάδα του lockdown, το οποίο λήγει τυπικά στις 28 Φεβρουαρίου.

Έτσι, βάσει των παραπάνω σε συνδυασμό με την απότομη αύξηση των μεταλλαγμένων κρουσμάτων πιθανώς να οδηγήσουν σε παράταση των περιοριστικών μέτρων.

Συγκεκριμένα οι μεταλλάξεις φαίνεται πως έχουν «εισχωρήσει» σε αρκετές κοινότητες της χώρα μας προκαλώντας πονοκέφαλο στους ειδικούς.

Η βρετανική μετάλλαξη απειλεί πλέον τη χώρα καθώς 269 στελέχη της εντοπίστηκαν στην επικράτεια κι άλλα 8 της νοτίου Αφρική.

Σημειώνεται ότι από 530 που ήταν τα μεταλλαγμένα κρούσματα στην τελευταία σχετική ενημέρωση, τώρα έχουν εκτοξευτεί στα 811, καθώς βρέθηκαν 281 νέα κρούσματα. Τα κρούσματα αυτά βρέθηκαν την περίοδο από 7 Ιανουαρίου έως και 9 Φεβρουαρίου, ανάμεσα σε 454 νέα επιλεγμένα δείγματα.

Τι λένε οι ειδικοί
Υπέρμαχος της παράτασης του lockdown είναι o καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος σε κάθε ευκαιρία που του δίνεται ξεκαθαρίζει πως η Αττική δεν πρέπει να ανοίξει, αφού θα υπάρξει σίγουρα αύξηση κρουσμάτων.

Παράλληλα, ο ίδιος σημείωσε πως υπάρχει μια αποκλιμάκωση μικρή στην Αττική, εκεί δηλαδή που είναι πιο στοχευμένα τα μέτρα. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως εφόσον χαλαρώσουμε στα μέσα Μαΐου θα βιώσουμε την κορύφωση του τρίτου κύματος, το οποίο σύμφωνα με τους επιστήμονες θα «χτυπήσει» τη χώρα πολύ πιο σφοδρά από τα προηγούμενα δύο.

Για παράταση του lockdown μίλησε και ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Θωμαΐδης.

Όπως εξήγησε μιλώντας στο ΣΚΑΙ, μεταξύ άλλων, οι αναλύσεις μέχρι και Τετάρτη δείχνουν μια σταθεροποίηση στα υψηλά επίπεδα της προηγούμενης βδομάδας ωστόσο σημείωσε ότι αναμενόταν μεγαλύτερη αποκλιμάκωση.

Παράλληλα, ο λοιμωξιολόγος και μέλος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Αθανάσιος Σκουτέλης ανέφερε ότι ήδη ασφυκτιούν οι μονάδες covid-19.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, όχι μόνο έκανε λόγο για παράταση του lockdown, αλλά μίλησε και για αναβάθμιση των μέτρων, παράλληλα υπογράμμισε πως δεν έχει σημειωθεί η προσδοκώμενη ελάττωση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Συνεπώς, σύμφωνα και με τον κ. Βατόπουλο, τα πράγματα είναι σχετικά δύσκολα.

«Ένα θέμα είναι η βρετανική παραλλαγή του κορωνοϊού που αλλάζει λίγο τους κανόνες του παιχνιδιού με την έννοια ότι είναι λίγο πιο μεταδοτική και φαίνεται πως αναλογικά είναι και στα παιδιά» όπως δήλωσε ο ίδιος, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Αυτό θα μας υποχρεώσει να αναβαθμίσουμε λίγο τα μέτρα» ανέφερε ο καθηγητής, παραπέμποντας και στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής στις 18:00.

Σε ό,τι αφορά στη λήξη του lockdown και στο άνοιγμα των σχολείων ο κ. Βατόπουλος ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να πει κάτι για το θέμα αυτό.

«Το εμβόλιο προφυλάσσει. Είναι το όπλο μας. Είναι αυτό που θα δώσει την πολυπόθητη ανοσία και την άμυνα απέναντι στον κορωνοϊό», είπε ο Διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος στον ΣΚΑΪ το Σάββατο.

Όπως εξήγησε ο κ. Καπραβέλος, «αυτή τη στιγμή δε μπορούμε να μιλάμε για χαλάρωση μέτρων», καθώς είναι ασφυκτική η πίεση στο σύστημα.

«Σύμφωνα με όλα τα επιστημονικά στοιχεία, η πανδημία τελειώνει τέλη Μαρτίου. Μέχρι τον Απρίλιο θα έχουμε και την ανοσία. Έχουμε δύο δύσκολους μήνες μπροστά μας», εκτίμησε.

Τέλος, ανέφερε ότι το lockdown, με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, πρέπει να διαρκέσει μέχρι τέλος Μαρτίου, αλλά όχι κατ’ ανάγκη με κλειστή την αγορά.

Το ενδεχόμενο από 1η Μαρτίου να ξανανοίξουν κάποιες δραστηριότητες άφησε ανοιχτό ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως είπε, «μέσα στη βδομάδα θα δούμε μια σταθεροποίηση και μια μείωση των κρουσμάτων προς το τέλος της βδομάδας. Ενδεχομένως από 1η Μαρτίου να υπάρξει επαναλειτουργία κάποιων δραστηριοτήτων. Οι ΜΕΘ θα κρίνουν την άρση των μέτρων.»

Σχετικά με τις μετακινήσεις και τα ταξίδια, ο κ. Εξαδάκτυλος εξήγησε πως δεν έχουμε φτάσει στο σημείο αυτό της ανοσίας του πληθυσμού με το εμβόλιο, ώστε να αρχίσουν να επιτρέπονται οι μετακινήσεις των εμβολιασμένων από νομό σε νομό.

Ερωτηθείς για το Πάσχα, είπε ότι δεν θα είναι όπως πέρσι που δεν χτύπησαν οι καμπάνες, αλλά ούτε όπως πρόπερσι που τα ρεπορτάζ έδειχναν κοσμοπλημμύρες στις εκκλησίες. Κάπου ενδιάμεσα.