ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Κορωνοϊός: Τι έδειξαν οι σαρωτικοί έλεγχοι

Θετικά είναι τα τελευταία νέα από το Κρανίδι απ’ όπου ελήφθησαν δείγματα από την ευρύτερη περιοχή, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες τα πρώτα 62 αποτελέσματα είναι αρνητικά, από τα συνολικά 177 δείγματα.

Αυτό σημαίνει ότι ο ιός δεν έχει διασπαρεί στην τοπική κοινότητα πέραν της δομής μεταναστών που βρίσκεται σε ξενοδοχείο της περιοχής, ωστόσο ολοκληρωμένη εικόνα θα υπάρχει αύριο που θα ανακοινωθεί επισήμως το σύνολο των αποτελεσμάτων.

Παράλληλα δύο παιδιά που μένουν στη δομή φιλοξενίας, εμφάνισαν υψηλό πυρετό και μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας της περιοχής όπου υποβλήθηκαν σε έλεγχο και τελικά ήταν θετικά στον κορωνοϊό.

Αφού ακολουθήθηκαν αυστηρά όλοι οι κανόνες που ορίζει το πρωτόκολλο, αποφασίστηκε να μεταφερθούν και στο Παίδων, στην Αθήνα. Πρόκειται για δύο παιδιά τεσσάρων και επτά ετών, με το ένα μάλιστα να αντιμετωπίζει χρόνιο πρόβλημα υγείας.

Εξάλλου, στο νοσοκομείο του Ρίου και με συμπτώματα κορονοϊού νοσηλεύεται ένας 19χρονος μετανάστης από τη Σομαλία, ο οποίος έχει υψηλό πυρετό. Η κατάσταση της υγείας του, ωστόσο, δεν φαίνεται να εμπνέει ανησυχία.

Υπενθυμίζεται ότι οι ιχνηλατήσεις που ακολούθησαν ήταν σαρωτικές, καθώς ελήφθησαν συνολικά 177 δείγματα από την ευρύτερη περιοχή, και αναμένονται τα αποτελέσματα. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, εμφανίστηκε καθησυχαστικός τονίζοντας ότι όλα θα πάνε καλά στην περιοχή και ότι σε λίγο καιρό θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

«Κάναμε σκληρή δουλειά με την ιχνηλάτηση όλο το βράδυ. Φεύγουμε με 177 δείγματα που αφορούν σε επαφές δυνητικές είτε high είτε low risk. Έχει μια αξία να δούμε τα δείγματα, αύριο το πρωί θα είμαστε σε θέση να έχουμε εικόνα», είπε ο κ. Χαρδαλιάς, που συμμετείχε το πρωί σε σύσκεψη στο δημαρχείο.

Η λήψη δειγμάτων ξεκίνησε από νωρίς το βράδυ της Τρίτης όταν στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου κλήθηκαν περισσότεροι από 120 πολίτες. Ανάμεσά τους ήταν εργαζόμενοι σε τοπικές επιχειρήσεις και τράπεζες, αστυνομικοί και άλλοι κάτοικοι της περιοχής, τους οποίους είτε είχαν επισκεφθεί οι αλλοδαποί που διαμένουν στη δομή είτε είχαν έρθει σε επαφή μαζί τους.

Την ίδια ώρα, ο κ. Χαρδαλιάς χτύπησε «καμπανάκι» ζητώντας από τους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν στα σπίτια τους τις επόμενες ημέρες. «Ειδικά οι ευπαθείς ομάδες που πρέπει να προστατευθούν» σημείωσε.

Επιπλέον, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας διαβεβαίωσε ότι έχει εξασφαλιστεί και η υγειονομική περίθαλψη που αφορά στη δομή και την ευρύτερη περιοχή αλλά και η τροφοδοσία της δομής, τονίζοντας πως «έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα».

Υπενθυμίζεται ότι η δομή μεταναστών έχει στεγανοποιηθεί πλήρως, ενώ για 14 ημέρες εφαρμόζεται απαγόρευση κυκλοφορίας στον δήμο Κρανιδίου από 8 το βράδυ έως τις 8 το πρωί. Παράλληλα, η κίνηση στην περιοχή γίνεται μόνο για περιπτώσεις Β1, Β2, Β3 οι υπόλοιπες έχουν ανασταλεί ενώ το ίδιο έχει συμβεί και για παζάρια και λαϊκές αγορές. Ακόμη, ανακοινώθηκε η ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Κρανιδίου με 6 γιατρούς και 4 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ το ΕΚΑΒ θα είναι διαθέσιμο σε 24ωρη βάση για τη δομή και για τις ανάγκες της περιοχής.