Κορωνοϊός, ΥΓΕΙΑ

Μεγάλο πλήγμα στις μεταμοσχεύσεις λόγω κορωνοϊού – Μειώθηκαν δραματικά τα διαθέσιμα όργανα

Πλήγμα στο χώρο των μεταμοσχεύσεων αποτελεί ο κορωνοϊός καθώς, απότομη μείωση στον αριθμό των διαθέσιμων για μεταμόσχευση οργάνων από νεκρούς δότες καταγράφεται διεθνώς εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως δείχνει έρευνα σε Γαλλία (μείωση 90%) και ΗΠΑ (μείωση 51%).

Η δραματική μείωση αφορά όλα τα όργανα (νεφρούς, ήπαρ, καρδιά, πνεύμονες), με αποτέλεσμα μια εξίσου κατακόρυφη υποχώρηση στις μεταμοσχεύσεις που γίνονται εν μέσω της Covid-19. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Πίτερ Ρις της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», ανέφεραν ότι η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στα νεφρά προς μεταμόσχευση.

«Τα σωτήρια για τη ζωή όργανα από νεκρούς δότες αντιπροσωπεύουν μια περιορισμένη χρονικά ευκαιρία, καθώς πρέπει να παρασχεθούν και να χρησιμοποιηθούν γρήγορα. Όμως, προκειμένου να διαφυλάξουν την ασφάλεια των ασθενών τους, τα κέντρα μεταμόσχευσης πρέπει πλέον να ελέγχουν προσεκτικά όλους τους δότες, ώστε να διασφαλίσουν τον ελάχιστο δυνατό κίνδυνο για Covid-19», δήλωσε ο δρ Ρις.

Μόνο στις ΗΠΑ ο κατάλογος αναμονής ανθρώπων που χρειάζονται κάποιο όργανο, ξεπερνά τους 120.000. Αν και ο αριθμός των μοσχευμάτων από εν ζωή δότες εμφανίζει αυξητική τάση διεθνώς, η μεγάλη πλειονότητα των οργάνων συνεχίζει να προέρχεται από νεκρούς δότες. Ενδεικτικά, από τις σχεδόν 40.000 μεταμοσχεύσεις που έγιναν στις ΗΠΑ το 2019, περισσότερες από 32.000 αφορούσαν όργανα από νεκρούς δότες.

Η νέα μελέτη έδειξε ότι στις ΗΠΑ ο αριθμός οργάνων προς μεταμόσχευση έπεσε μέσα σε ένα μήνα, από τουλάχιστον 110 τη μέρα στις 6 Μαρτίου, σε λιγότερα από 60 τη μέρα στις 5 Απριλίου. Ειδικά για τα προς μεταμόσχευση νεφρά η μείωση αυτό το διάστημα ήταν από σχεδόν 65 σε περίπου 35 ημερησίως. Στη Γαλλία οι μειώσεις ήσαν ακόμη μεγαλύτερες. Ακόμη και σε περιοχές που δεν επλήγησαν τόσο από την Covid-19, o αρνητικός αντίκτυπος στις μεταμοσχεύσεις είναι αισθητός.

Αρκετά κέντρα μεταμόσχευσης διεθνώς συνεχίζουν τις μεταμοσχεύσεις εν μέσω πανδημίας, αλλά αντιμετωπίζουν αυξημένες προκλήσεις τόσο όσον αφορά την εύρεση οργάνων, όσο και την τήρηση πολύ αυξημένων μέτρων ασφαλείας κατά την όλη διαδικασία της μεταμόσχευσης.

Στην Ελλάδα η πρώτη μεταμόσχευση εν μέσω της πανδημίας έγινε στη Θεσσαλονίκη με έναν 31χρονο να κερδίζει τη μάχη με τη ζωή.