Κορωνοϊός, ΥΓΕΙΑ

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί: Ο κορωνοϊός μπορεί να διπλασιάσει τους θανάτους από HIV στην Αφρική!

Μία ακόμα τραγική παράμετρο του κορωνοϊού έφερε στο φως ο ΠΟΥ, καθώς έκανε λόγο για σύνδεση της επιδημίας με μεγάλη αύξηση των θανάτων από HIV στην Αφρική.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο αριθμός των θανάτων που προκαλούνται από τον ιό HIV μπορεί να διπλασιαστεί στην υποσαχάρια Αφρική, εάν διαταραχθεί η πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μία εξάμηνη αποδιοργάνωση στην πρόσβαση στα αντιρετροϊκά φάρμακα μπορεί να προκαλέσει περισσότερους από 500.000 πρόσθετους θανάτους στην περιοχή σε ένα χρόνο μεταξύ 2020 και 2021, οι οποίοι θα προστεθούν στους 470.000 θανάτους που καταγράφηκαν το 2018. Το 2018, η χρονιά των τελευταίων διαθέσιμων στατιστικών στοιχείων, 25,7 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν με τον ιό HIV στην υποσαχάρια Αφρική, από τα οποία 16,4 εκατομμύρια λάμβαναν αντιρετροϊκή θεραπεία.

Η διακοπή των εκστρατειών πρόληψης, της πρόσβασης στην περίθαλψη και στις θεραπείες μπορεί επίσης να εξαλείψει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην πρόληψη της μετάδοσης HIV από τη μητέρα στο παιδί, όταν ο αριθμός των παιδιών που μολύνθηκαν μειώθηκε κατά 43% μεταξύ 2010 και 2018, από 250.000 σε 140.000 παιδιά. Οι παιδικές λοιμώξεις μπορεί να αυξηθούν κατά 37% στη Μοζαμβίκη, κατά 78% στο Μαλάουι και τη Ζιμπάμπουε και κατά 104% στην Ουγκάντα.

«Υπάρχει ο κίνδυνος οι νίκες που επιτεύχθηκαν στον αγώνα κατά του AIDS να θυσιαστούν κατά τη διάρκεια της μάχης κατά της Covid-19», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του Προγράμματος UNAIDS Γουίνι Μπιανίμα σε κοινή ανακοίνωση. Από τότε που εμφανίστηκε ο ιός του AIDS, 78 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί και 35 εκατομμύρια έχουν πεθάνει, σύμφωνα με την UNAIDS.