Κορωνοϊός, ΥΓΕΙΑ

Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Φονικός συνδυασμός γρίπη και κορωνοϊός ταυτόχρονα!

Το να νοσεί κάποιος ταυτόχρονα με γρίπη και κορωνοϊό αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο θανάτου, σύμφωνα με επιστήμονες της Βρετανίας, παροτρύνοντας όλους εκείνους που κινδυνεύουν να κολλήσουν ή να μεταδώσουν την γρίπη, να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Τα στοιχεία γι’ αυτό τον «εκρηκτικό» συνδυασμό είναι προς το παρόν περιορισμένα και προέρχονται κυρίως από μια μελέτη με μικρούς αριθμούς – 58 άτομα – που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά την πρώιμη φάση της πανδημίας.

«Όπως το αντιλαμβάνομαι, το 43% εκείνων που είχαν και τις δύο ασθένειες πέθαναν σε σύγκριση με το 26.9% εκείνων που είχαν βρεθεί θετικοί μόνο στον κορωνοϊό» δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της ιατρικής ομάδας της Βρετανίας, καθηγητής Τζόναθαν Βαν-Ταμ. Αυτοί ήταν άνθρωποι που είχαν νοσηλευτεί και είχαν βρεθεί θετικοί και στους δύο ιούς, είπε, επομένως ήταν πολύ άρρωστοι – αλλά το ποσοστό θανάτου από κορωνοϊό μόνο στην μελέτη που διεξάχθηκε μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου είναι παρόμοιο με το γνωστό ποσοστό θνησιμότητας, δηλαδή περίπου 25-26%.

«Νομίζω ότι η σχετική διαφορά στο μέγεθος αυτών των τιμών, είναι μάλλον πιο σημαντική από την απόλυτη τιμή» είπε. Η μελέτη μπορεί να ήταν μικρή και θα γίνουν περισσότερες αυτή την εποχή, αλλά τα ευρήματα συμπίπτουν με άλλες μελέτες που έχουν γίνει, πρόσθεσε.

Η γρίπη και άλλοι ιοί του αναπνευστικού θα κυκλοφορήσουν τον χειμώνα, δήλωσε η καθηγήτρια Ιβόν Ντόιλ, ιατρικός διευθυντής της Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας και η γρίπη σκοτώνει μεταξύ 4.000 και 22.000 ανθρώπους κάθε χρόνο – πέρυσι ο αριθμός των νεκρών ήταν 8.000.

«Το τελευταίο πράγμα που πραγματικά θέλεις να έχεις είναι η γρίπη. Και αν νομίζεις ότι έχεις είτε γρίπη είτε κορωνοϊό, πρέπει να μείνεις στο σπίτι και να απομονωθείς για να προστατέψεις τον εαυτό σου – μπορεί να νιώθεις πολύ άθλια – αλλά και για να προστατεύσεις τους άλλους» δήλωσε η Ντόιλ.

Υπήρχαν κάποιες ενδείξεις πως η γρίπη και άλλοι ιοί ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Στην μελέτη συν-μόλυνσης, όσοι είχαν γρίπη ήταν λιγότερο πιθανό να κολλήσουν κορωνοϊό. Αλλά αυτή δεν είναι μια χρονιά για να δούμε ποιος θα επικρατήσει, πρόσθεσε η Ντόιλ. «Εάν έχετε και τα δύο, είστε αντιμέτωποι με ένα σοβαρό πρόβλημα και τα άτομα που είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν και τις δύο αυτές λοιμώξεις, μπορεί να μην αντέξει το ανοσοποιητικό τους σύστημα και τα δύο, ή να κινδυνεύουν από σοβαρές συνέπειες. Επομένως, προστατευθείτε ενάντια στην γρίπη, φέτος».