Κορωνοϊός, ΥΓΕΙΑ

Όσα δείχνει ο «χάρτης» του κορωνοϊού στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, από τα 2.853 κρούσματα της λοίμωξης Covid-19 που έχουν καταγραφεί στη χώρα από τον περασμένο Φεβρουάριο, μόλις τα 572 αφορούν σε άτομα από 65 ετών και πάνω. Ωστόσο, από αυτήν την ηλικιακή ομάδα έχουν καταγραφεί και οι μεγαλύτερες απώλειες καθώς από τους 168 θανάτους οι , τα 126 αφορούν σε άτομα ηλικίας άνω των 65 χρόνων.

Ένα άλλο σημαντικό εύρημα που προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ είναι το γεγονός ότι τα περισσότερα θύματα σε αυτή την ηλικιακή ομάδα είναι άνδρες καθώς 86 ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορωνοϊό έναντι 40 γυναικών.

Από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ προκύπτει επίσης ότι η ηλικιακή ομάδα με τα περισσότερα κρούσματα είναι από 40 έως 64 ετών στην οποία έχουν καταγραφεί 1.120 επιβεβαιωμένα περιστατικά από τα οποία τα 39 κατέληξαν σε θάνατο.
Ευχάριστο είναι το γεγονός ότι στην ηλικιακή ομάδα 0 -17 ετών έχουν καταγραφεί από την αρχή της επιδημίας έως σήμερα μόλις 145 κρούσματα. Από αυτά μόνο 1 ένα περιστατικό νοσηλεύεται διασωληνωμένο.

Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία με τα κρούσματα και τους θανάτους ανά ηλικιακή ομάδα από την αρχή της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων)

Από το σύνολο των 2.853 κρουσμάτων, 612 (21.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1.436 (50.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Όσον αφορά τον γεωγραφικό χάρτη των κρουσμάτων, δεν έχει αλλάξει κάτι, με τους Νομούς Φωκίδας, Ευρυτανίας και Γρεβενών να παραμένουν χωρίς επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Όσον αφορά την διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών, όπως φαίνεται και στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα), η ευθυγράμμιση της καμπύλης έχει επιτευχθεί από τις αρχές Απριλίου.