ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Όσα «δείχνει» ο «χάρτης» του κορωνοϊού στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε ο ΕΟΔΥ, ο αριθμός των ασθενών που είναι διασωληνωμένοι μειώνεται σταδιακά.

Από το σύνολο των 2.207 κρουσμάτων, 569 (25.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 921 (41.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 49 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 74 έτη (εύρος 39 έως 95 ετών).

Επίσης, η γεωγραφική διασπορά των κρουσμάτων δεν έχει αλλάξει σημαντικά όπως δείχνει και ο χάρτης της ΕΟΔΥ.

Με μηδενικά ή ελάχιστα κρούσματα παραμένουν οι νομοί Φωκίδας, Ευρυτανίας και Γρεβενών. Στον χάρτη των κρουσμάτων προστέθηκε η Καρδίτσα και η Αιτωλοακαρνανία με τα πρώτα τους κρούσματα. Στην πλειοψηφία τους οι Νομοί έχουν από 0 έως 4 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, ενώ ψηλότερα παραμένουν η Καστοριά και το Άγιο Όρος, που υπολογίζονται στην κατηγορία 50+ κρούσματα, ανά 100.000 κατοίκους.

Ψηλά είναι και οι Νομοί Λάρισας, Ξάνθης, Θεσσαλονίκης, Εύβοιας, Αχαΐας, Ηλείας, Κοζάνης, Πειραιά και Αττικής.

 

Ένα ακόμη ενδιαφέρον όσο και ενθαρρυντικό στοιχείο είναι οι καμπύλες επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και θανάτων στην Ελλάδα που καταγράφουν την διαχρονική τους εξέλιξη. Όπως φαίνεται οι δύο γραμμές κινούνται ελαφρά ανοδικά με τάση να είναι παράλληλες.