ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Self – test στα σούπερ μάρκετ; Τι απαντάει ο ΕΟΦ – Αντιδρούν οι φαρμακοποιοί

Ανακοίνωση με την οποία διαψεύδει φήμες που κάνουν λόγο για διάθεση των self tsets από τα σούπερ μάρκετ εξέδωσε ο ΕΟΦ, μετά και την έντονη αντίδραση των φαρμακοποιών.

H διάθεση των τσετ covid-19 (rapid, self test) προς το κοινό για αυτοδιάγνωση επιτρέπεται να γίνεται αποκλειστικά από τα φαρμακεία, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΦ και βάζει τέλος στα σενάρια να πωλούνται αυτοδιαγνωστικά τεστ από άλλα καταστήματα, όπως τα σούπερ μάρκετ.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων με σημερινή ανακοίνωσή του καθιστά σαφές ότι απαγορεύεται η διάθεση των τεστ covid από οποιοδήποτε άλλο κανάλι διανομής ή σημείο πώλησης, εκτός των φαρμακείων.

Το θέμα για σχέδιο της κυβέρνησης για διανομή των self test προς τους μαθητές, καθηγητές και εργαζόμενους από τα σούπερ μάρκετ διέρρευσε χθες, χωρίς ωστόσο να υπάρχει επίσημη ανακοίνωση. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ), εξέδωσε ήδη σκληρή ανακοίνωση, ενώ ενάντια τάσσεται και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ).

Η ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής

«Εμφανίστηκε διαρροή φιλοκυβερνητικής εφημερίδας, όπου αναφέρει ότι η Κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να διαθέσει τα self test μέσω των σουύπερ μάρκετ.

Η χρονική στιγμή όπου παίρνει αυτή την απόφαση βρίσκει τα φαρμακεία εξουθενωμένα από την διανομή των self τα, τον προγραμματισμό των ραντεβού για εμβολιασμό, και την καθημερινή εξυπηρέτηση της φαρμακευτικής περίθαλψης των Ελλήνων πολιτών και η ευχαριστήρια στάση της κυβέρνησης προς αυτή την υπερπροσπάθεια είναι να διοχετεύσει τα self test προς τους συνήθεις φίλους της.

Σε κάθε περίπτωση αναμένουμε και την επίσημη θέση της Κυβέρνησης για να πράξουμε τα δέοντα»