Κορωνοϊός, ΥΓΕΙΑ

Συναγερμός στην Ευρώπη! Εξαπλώνεται νέο στέλεχος του κορωνοϊού!

Συναγερμό έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές ένα νέο στέλεχος του κορωνοϊού που πιστεύεται ότι προήλθε από την Ισπανία και έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τους Financial Times, το νέο στέλεχος προήλθε από Ισπανούς εργάτες γης και εξαπλώθηκε ραγδαία σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης από το καλοκαίρι, και πλέον αντιπροσωπεύει την πλειονότητα των νέων περιπτώσεων Covid-19 σε πολλές χώρες και πάνω από το 80% στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων που παρακολουθεί τον ιό μέσω των γενετικών του μεταλλάξεων περιέγραψε την ασυνήθιστη εξάπλωση του στελέχους, που ονομάζεται 20A.EU1, σε ερευνητικό έγγραφο που θα δημοσιευόταν την Πέμπτη.

Η εργασία τους δείχνει ότι οι άνθρωποι που επέστρεψαν από διακοπές στην Ισπανία διαδραμάτισαν βασικό ρόλο στη μετάδοση του ιού σε όλη την Ευρώπη, δημιουργώντας ερωτήματα σχετικά με το εάν το δεύτερο κύμα στην ήπειρο θα μπορούσε να μειωθεί με βελτιωμένη παρακολούθηση σε αεροδρόμια και άλλους κόμβους μεταφορών. Επειδή κάθε στέλεχος έχει τη δική του γενετική υπογραφή, μπορεί να εντοπιστεί ο τόπος από όπου προήλθε, εξηγούν σχετικά οι FT.

«Από την εξάπλωση του 20A.EU1 φαίνεται ξεκάθαρο πως τα μέτρα αποτροπής του ιού που βρίσκονταν σε ισχύ, συχνά δεν ήταν αρκετά για να σταματήσουν την περαιτέρω μετάδοση εισαγόμενων στελεχών αυτό το καλοκαίρι», δήλωσε η Έμα Χοντκροφτ, εξελικτική γενετίστρια στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης η οποία δεν έχει ακόμα αξιολογηθεί από ειδικούς.

Οι επιστημονικές ομάδες σε Ελβετία και Ισπανία σπεύδουν τώρα να εξετάσουν τη συμπεριφορά του στελέχους για να διαπιστώσουν αν είναι πιο θανατηφόρο ή πιο μολυσματικός από άλλα στελέχη. Η Χόντκροφτ τόνισε ότι «δεν υπάρχουν αποδείξεις πως η [ταχεία] εξάπλωση του στελέχους οφείλεται σε μία μετάλλαξη που αυξάνει τη μετάδοση ή επηρεάζει το κλινικό αποτέλεσμα». Υπογράμμισε ωστόσο, ότι το 20A.EU1 δεν έμοιαζε με καμία άλλη εκδοχή του Sars-Cov-2, του ιού που προκαλεί την Covid-19, που είχε συναντήσει. «Δεν έχω δει άλλο στέλεχος με αυτού του είδους τη δυναμική όσο καιρό εξετάζω γονιδιωματικές ακολουθίες του κορωνοϊού στην Ευρώπη», είπε.

Συγκεκριμένα, οι ομάδες συνεργάζονται με εργαστήρια ιολογίας για να εξακριβώσουν εάν το 20A.EU1 φέρει μια συγκεκριμένη μετάλλαξη, στην «πρωτεΐνη ακίδα» που χρησιμοποιεί ο ιός για να εισέλθει σε ανθρώπινα κύτταρα, που μπορεί να αλλάξει τη συμπεριφορά του.