ΔΙΕΘΝΗ, Κορωνοϊός

Γεμίζει τις εντατικές ο κορωνοϊός στην Ιταλία!

Όλο και περισσότερες είναι οι εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία της Ιταλίας, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν χθες (21.11.2022) στη δημοσιότητα, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία για έξαρση της νόσου, τη στιγμή που πλησιάζει ο χειμώνας.

Oι εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό σε ΜΕΘ στο διάστημα 11-17 Νοεμβρίου στην Ιταλία, αυξήθηκε κατά σχεδόν 22% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το ίδρυμα GIMBE. Ο ρυθμός αύξησης των εισαγωγών σε ΜΕΘ ήταν ταχύτερος από εκείνον των συνολικών νοσηλειών, λόγω της νόσου που προκαλεί ο κορονοϊός.

Ειδικότερα, καταγράφηκαν 247 εισαγωγές ασθενών με Covid-19 σε ΜΕΘ σε σύγκριση με τις 203 της προηγούμενης εβδομάδας (+21,7%). Συνολικά καταγράφηκαν 6.981 νοσηλείες λόγω της νόσου (+9,8% σε εβδομαδιαία βάση).

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων Covid-19 αυξήθηκε επίσης κατά 15%, αφού στο συγκεκριμένο διάστημα αναφέρθηκαν 208.000 έναντι 181.000 μια εβδομάδα νωρίτερα. Ωστόσο, το ποσοστό θνητότητας μειώθηκε κατά 2,9%.

«Καθώς η μετάδοση του ιού αυξάνεται, αναμένουμε ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει σύντομα ένα σχέδιο δράσης για τον χειμώνα», δήλωσε ο Νίνο Καρταμπελότα, πρόεδρος του ιδρύματος GIMBE.

Με τον χειμώνα να πλησιάζει την θερμοκρασία να πέφτει, ο Καρταμπελότα και άλλοι κορυφαίοι υγειονομικοί αξιωματούχοι στην Ιταλία έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου.

Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας Οράτσιο Σκιλάτσι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο κορονοϊός έχει εισέλθει σε «ενδημική φάση» στην Ιταλία, κάτι που σημαίνει πως παρότι δεν θα εξαφανιστεί, αναμένεται ότι θα παραμείνει υπό έλεγχο.

Στην Ιταλία χορηγούνται τέταρτες δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19, αν και τα στοιχεία δείχνουν πως ο ρυθμός των εμβολιασμών είναι μειωμένος σε σύγκριση με τους προηγούμενους γύρους του εμβολιαστικού προγράμματος.