Κορωνοϊός, ΥΓΕΙΑ

Τι θα συμβεί αν ακυρώσετε το ραντεβού σας για εμβολιασμό

Σήμερα Κυριακή 27 Δεκεμβρίου, η διαδικασία του εμβολιασμού ξεκίνησε στην Ελλάδα και αφού έγιναν οι πρώτοι, οι Έλληνες πολίτες μπορούν να κανονίσουν το δικό τους ραντεβού εφόσον επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Όσο για το τι πρέπει να κάνει κάποιος αν δεν είναι καλά όταν είναι το επόμενο ραντεβού για εμβολιασμό, είναι καλύτερα να περιμένει έως ότου αναρρώσει για να εμβολιαστεί. Αλλά θα πρέπει αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατό. Επιπλέον, δεν πρέπει κάποιος να προσέλθει σε προγραμματισμένο ραντεβού για εμβολιασμό αν είναι σε αυτοαπομόνωση, ή σε αναμονή για τεστ COVID-19 ή δεν είναι σίγουρος ότι είναι υγιής. svg%3E

Επιπλέον, «αν κάποιος κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό και δεν πάει, το εμβόλιο χάνεται», εξήγησε ο Θάνος Δημόπουλος. Ο Καθηγητής και Πρύτανης του ΕΚΠΑ μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ τόνισε πως «αν κάποιος κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό, πρέπει να το τηρήσει ακριβώς κι αν υπάρξει κάποιος που δεν μπορεί να πάει, πρέπει να ενημερώσει έγκαιρα, διότι αλλιώς χάνουμε το εμβόλιο».

Σύμφωνα με ό,τι εξήγησε, το εμβόλιο αν βγει από τη βαθιά κατάψυξη δεν μπορεί να επαναψυχθεί και άρα χάνεται. Τα περισσότερα εμβόλια για τον κορωνοϊό που βρίσκονται προς έγκριση από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς χορηγούνται σε δύο δόσεις με μεσοδιάστημα 21 με 28 ημέρες με σκοπό να είναι αποτελεσματικά.

Υπάρχει εμβόλιο σε κλινική δοκιμή φάσης 3 που χορηγείται σε μια δόση. Τα εμβόλια που τελικά θα πάρουν έγκριση για κυκλοφορία στην Ελλάδα θα προσδιορίζουν σε πόσες δόσεις θα χορηγούνται και με ποιο μεσοδιάστημα. Για να αναπτύξει κάποιος αντισώματα μετά τη χορήγηση ενός εμβολίου απαιτείται ένα διάστημα περίπου δύο εβδομάδων. svg%3E

Αν το εμβόλιο απαιτεί δύο δόσεις για ικανή αντισωματική απάντηση, τότε το συνολικό διάστημα που χρειάζεται να παρέλθει για να είναι θωρακισμένος ο εμβολιασμένος απέναντι στον ιό είναι, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, περίπου πέντε με έξι εβδομάδες.