ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Τζανάκης: 30.000 τα πραγματικά ημερήσια κρούσματα!

Όχι 7.891, αλλά σχεδόν 30.000 υπολογίζονται τα πραγματικά ημερήσια κρούσματα του κορονοϊού κατά μέσο όρο,  εάν δηλωνόταν το σύνολο των ατόμων που νόσησαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι 55.242 εβδομαδιαίες μολύνσεις, δηλαδή, που ανακοίνωσε χθες Τρίτη 18/10 ο ΕΟΔΥ, στην πραγματικότητα αντιστοιχούν σε 150 με 200.000 νέα κρούσματα, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της ομάδας του Καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκου Τζανάκη.

Όπως σημειώνει δε ο ίδιος στο iatropedia.gr, το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται κυρίως από τον διπλασιασμό των εισαγωγών ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία μέσα σε έναν μήνα, αριθμός που είναι αναλογικός με αυτόν των κρουσμάτων.

“Τόσο πολλά κρούσματα ξαναείχαμε το καλοκαίρι, με την Όμικρον 2 και Όμικρον 5. Τότε που και πάλι δεν δηλώνονταν τόσο πολύ τα θετικά περιστατικά, αλλά τώρα πολύ περισσότερο. Τα πραγματικά κρούσματα, όμως, είναι τετραπλάσια, δεδομένου ότι ο 1 στους 3 ή ο 1 στους 4 μόνο δηλώνει το κρούσμα. Δηλαδή, αν έχουμε τώρα επίσημα καταγεγραμμένα περίπου 7 με 8 χιλιάδες κρούσματα την ημέρα κατά μέσο όρο, επί 4 αφού είναι τετραπλάσια, έχουμε σχεδόν 24 με 30 χιλιάδες κρούσματα την ημέρα κατά μέσο όρο. Δηλαδή, από 150 έως 200 χιλιάδες την εβδομάδα”, σημειώνει ο Καθηγητής.

Η υποδήλωση των κρουσμάτων έχει τη θετική της πλευρά, λέει ο Νίκος Τζανάκης. Καθώς, ειδικά στους νέους ανθρώπους -που δεν δηλώνουν τα κρούσματα και δεν κάνουν καν τεστ- φαίνεται ότι η νόσος έχει μετατραπεί σε ένα απλό κρυολόγημα.

“Περνάμε πλέον σε μία φάση της πανδημίας που, σε ένα μέρος του πληθυσμού τουλάχιστον, δηλαδή στους κάτω από τα 50 έτη – είναι τόσο ελαφριά η νόσος που το περνούν σαν κρυολόγημα. Αυτή είναι η θετική πλευρά αυτού του ζητήματος. Η αρνητική πλευρά είναι ότι δεν μπορούμε πλέον μέσω των κρουσμάτων να έχουμε αξιόπιστη επιτήρηση”, τονίζει ο ειδικός.

Σύμφωνα με τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, οι εβδομαδιαίες εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία όλης της χώρας ανήλθαν σε 1.351, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 1.102. Δηλαδή παρουσίασαν μια αύξηση της τάξης του 23%.

“Επιβεβαιώνονται οι αναλύσεις μας ότι έχουμε αυξητική τάση. Είπαμε χθες ότι πλέον έχουμε σχεδόν 200 εισαγωγές την ημέρα και χθες επιβεβαιώθηκαν από τον ΕΟΔΥ οι 193 εισαγωγές την ημέρα. Έχουμε δηλαδή ένα διπλασιασμό των εισαγωγών από τις 20 Σεπτεμβρίου και μετά -σε ένα μήνα μέσα- και πιστεύω ότι βαδίζουμε μάλλον σχεδόν σταθερά προς το να έχουμε την ανάπτυξη του επόμενου κύματος, το οποίο θα είναι κάτι σαν το καλοκαιρινό σε δυναμική”, σημειώνει ο ειδικός.

Ωστόσο, για πρώτη φορά μετά από αρκετές εβδομάδες σημειώθηκε αύξηση και στους διασωληνωμένους ασθενείς. Δηλαδή από 62 στην προηγούμενη επιδημιολογική έκθεση, πλέον ανήλθαν στους 74. Η μέση ηλικία τους είναι τα 73 έτη, ενώ το 95,9% έχει υποκείμενο νόσημα.

Σύμφωνα με τον επιστήμονα, η αύξηση στις ΜΕΘ είναι φυσικό επακόλουθο της αύξησης των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Πηγή: iatropedia.gr