ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Βασιλακόπουλος: Σταθερότητα στις εισαγωγές, αλλά μεγάλος ο αριθμός των ασθενών! Τι λέει για το εμβόλιο

«Προφανώς όλες οι λοιμώξεις του αναπνευστικού πάντα αυξάνονται όταν μπαίνουμε σε κλειστούς χώρους, λόγω του συγχρωτισμού. Είναι κάτι αναμενόμενο. Να προσέχουμε και να φοράμε τη μάσκα ακόμη και αν δεν είναι υποχρεωτική», τονίζει ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «δεν μπορώ να καταλάβω γιατί άνθρωποι 70-80 ετών όταν πηγαίνουν στο σπουπερ δεν φορούν μάσκα».

Όσον αφορά στο εμβόλιο του κορωνοϊού, ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε πως «Τώρα έχουμε ένα καινούργιο, επικαιροποιημένο εμβόλιο. Είναι φτιαγμένο για να αντιμετωπίζει τα τρέχοντα στελέχη, τον Όμικρον 5. Αυτό έχουμε στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή», ενώ πρόσθεσε ότι είναι «για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες απαραίτητα, ωστόσο όλοι θα οφεληθούν αν το κάνουν».

«Υπάρχουν κάποιες προ-δημοσιεύσεις, δηλαδή κάποια εργαστηριακά δεδομένα που δείχνουν ότι το νέο εμβόλιο είναι περισσότερο αποτελεσμάτικό στις περισσότερες από το υπάρχον εμβόλιο στο να πιάνει όλα τα μεταλλαγμένα, όπως και αυτό της Σιγκαπούρης -που δεν απασχολεί την Ευρώπη- και αυτό που απασχολεί την Ευρώπη και την Αμερική, ένα παρακλάδι της Όμικρον 5, η BQ.1 και BQ.1.1», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση στους πόσους μήνες μετά την αναμνηστική δόση, μπορεί ο κόσμος να κάνει το επικαιροποιημένο εμβόλιο, τόνισε πως «με βάση τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού στους 3 μήνες μετά την προηγούμενη δόση ή την προηγούμενη νόσηση μπορούμε να κάνου την αναμνηστική δόση με το επικαιροποιημένο». Ωστόσο, όπως τόνισε «και να το κάνει κάποιος νωρίτερα δεν υπάρχει πρόβλημα. Οι Αμερικάνοι έχουν βάλει τους δύο μήνες».

Σχετικά με το αν θα πρέπει τα μικρά παιδιά να κάνουν το εμβόλιο του κορωνοϊού, απάντησε καταφατικά: «Οι γονείς δεν πρέπει να έχουν ενδοιασμούς. Ο εμβολιασμός έχει σώσει χιλιάδες παιδια. Είναι και στον κορωνοϊό χρήσιμος. Η χρησιμότητα του ίσως είναι μικρότερη από όσο θα μπορούσε, γιατί οι δόσεις που χρησιμοποιούνται είναι πάρα πολύ μικρές, γιατί στις κλινικές δοκιμές προσπάθησαν να το κάνουν ασφαλές για τα παιδάκια».

«Ο εμβολιασμός παρά το ότι δεν είναι το απόλυτο όπλο που θα εξαφανίσει την πανδημία αυτή τη στιγμή, αλλά είναι το καλύτερο όπλο που διαθέτουμε για να την αντιμετωπίσουμε και πρέπει όλοι να το αγκαλιάσουμε. Η προσέλευση των πολιτών στα εμβολιαστικά κέντρα δεν είναι αυτό που πρέπει», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Μάλιστα, δεν θα πρέπει να εφυσηχαζόμαστε γιατί όσο περνάει ο καιρός και πολλοί άνθρωποι νοσούν, «προφανώς τα συμπτώματα θα είναι πιο ήπια. Ο ιός εξελικτικά θέλει να επιβιώσει και βρίσκει ανθρώπους να μολύνει. Αν σκοτώνει όλους τους ανθρώπους στο τέλος θα εξαφανισθεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι η λοίμωξη δεν θα είναι σε όλους τους ανθρώπους με ήπια συμπτώματα».

«Αυτή την εβδομάδα είχαμε περίπου 190 ανθρώπους την ημέρα που έμπαιναν στο νοσοκομείο. Ήταν μια τρίτη εβδομάδα σταθερότητας. Αλλά δεν είναι λίγοι», ανέφερε.

 

Όσον αφορά το «επικίνδυνο κοκτέιλ» κορωνοϊού-γρίπης, επισήμανε πως «τώρα είναι η περίοδος που αρχίζει το φαινόμενο της γρίπης. Η γρίπη ποτέ δεν έκανε την έξαρσή της τον Νοέμβρη. Τώρα είναι η περίοδος να εμβολιαστούμε».