MEDIA

Η κυβέρνηση ανοίγει τον φάκελο και των ραδιοφωνικών αδειών!

Μετά τη δρομολόγηση των τηλεοπτικών αδειών, η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να ανοίξει και τον φάκελο του ραδιοφώνου.

 

Ήδη ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης δηλώνει  ότι σε έναν μήνα από σήμερα θα είναι έτοιμη και θα δημοσιευθεί προς διαβούλευση μελέτη για τον νέο Χάρτη Συχνοτήτων στο ραδιόφωνο. Στη συνέχεια θα δημιουργηθεί ειδική επιτροπή, η οποία θα εκπονήσει Σχέδιο Χάρτη Συχνοτήτων, ο οποίος με τη σειρά του θα τεθεί επίσης σε δημόσια διαβούλευση με τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων φορέων.

«Δεν είναι στόχος μας να αιφνιδιάσουμε κανέναν» υπογραμμίζει ο Χρήστος Σπίρτζης και συμπληρώνει ότι «σε κάθε περίπτωση θα προηγηθεί εξαντλητικός διάλογος ανά περιοχή».

Στον σχεδιασμό θα ληφθεί υπόψη η ιδιαίτερη φύση του ραδιοφώνου ως ευέλικτου μέσου ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, χαμηλότερης έντασης επένδυσης, με έντονο τοπικό χαρακτήρα. Η συμβολή του στην τοπική δημοσιότητα, ως μοχλού για την περιφερειακή ανάπτυξη, τονίζεται ιδιαίτερα.

Το πεδίο του ραδιοφώνου, όπως και της τηλεόρασης, είναι αρρύθμιστο σε όλη τη χώρα, πλην του Νομού Αττικής, μοναδική περίπτωση όπου χορηγήθηκαν άδειες: Στην Αττική εκδόθηκαν οι πρώτες 15 άδειες, μετά από διαγωνιστική διαδικασία βάσει μοριοδότησης, όπως προέβλεπε ο νόμος το 2001, ενώ το 2002 εκδίδονται ακόμα 15 άδειες από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Οι άδειες, τετραετούς διάρκειας, έληξαν το 2005-06, οπότε με αλλεπάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις παρατείνονται από δεκαετίας πλέον μέχρι σήμερα. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που παρατείνονται οι «άδειες» νομίμου λειτουργίας και των τηλεοπτικών καναλιών.

Στις προθέσεις του υπουργείου είναι να εξεταστεί η δυνατότητα μικρότερης απόστασης μεταξύ των συχνοτήτων των ραδιοφωνικών σταθμών στην μπάντα των FM. Η απόσταση που αφήνεται ελεύθερη σήμερα είναι 0,3 MHz και 0,4 MHz από τους σταθμούς της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΡΤ). Εξετάζεται εάν μπορεί αυτή η απόσταση να μειωθεί, προκειμένου να χωρέσουν περισσότεροι σταθμοί. Τι θα συμβεί όμως με τις αλληλοκαλύψεις μεταξύ γειτονικών σταθμών;

«Εάν θέλουμε περισσότερες δυνατότητες, πρέπει να υπάρχουν και υποχρεώσεις» σημειώνει ο κ. Σπίρτζης και ενημερώνει ότι στις προδιαγραφές του νέου ραδιοφωνικού τοπίου είναι και η εισαγωγή on line καταγραφικού συστήματος, το οποίο θα εντοπίζει αυτόματα τυχόν αυξημένη εκπομπή ισχύος από «παρανομούντες» ραδιοφωνικούς σταθμούς, οι οποίοι θα επανέρχονται στα όριά τους.

Στα σενάρια που εξετάζονται βρίσκεται επίσης η δυνατότητα για δευτερεύουσα θέση εκπομπής, όπου υπάρχει ανάγκη, αλλά και για αύξησης της εμβέλειας σε περιφερειακό επίπεδο. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην ενίσχυση τοπικών πρωτοβουλιών για την έκφραση της τοπικής κοινωνίας και της ερασιτεχνικής δημιουργίας συνεργειών, φορέων, κοινωνικών δυνάμεων.