MEDIA

Πως οι δανειστές εκβιάζουν το Μαξίμου για τις τηλεοπτικές άδειες!

Με τη δόση που οφείλουν, έναντι των μεταρρυθμίσεων, στην Ελλάδα απειλούν οι δανειστές την κυβέρνηση, στην περίπτωση που προκηρύξει συγκεκριμένο αριθμό τηλεοπτικών αδειών.

 

 

 

Απόλυτα ευθυγραμμισμένοι με την ΕΙΤΗΣΕΕ, θεωρούν πως το δικαίωμα που έχει η κυβέρνηση να προσδιορίσει τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών συνιστά παραβίαση του Μνημονίου, καθώς κλείνει, όπως λένε, την αγορά!

Οι εκπρόσωποι των δανειστών στις Βρυξέλλες τα έχουν μάλλον χαμένα, καθώς ξεχνούν πως από το Μεσοπρόθεσμο είχε αφαιρεθεί, μέχρι να πάει στο Κοινοβούλιο, ολόκληρο το κεφάλαιο για το ψηφιακό μέρισμα και τις τηλεοπτικές άδειες. Και τα δύο υλοποιήθηκαν με καθυστέρηση, εκτός Μνημονίου, προκαλώντας στρέβλωση στην αγορά, αφού η ανάπτυξη της Digea συνδέθηκε με το λουκέτο στην ΕΡΤ και με την κρατική ενίσχυση μέσω των δήμων και της κρατικής ραδιοτηλεόρασης.

 Αυτός θα είναι ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών – Πόσο τις κοστολογεί το Μαξίμου

Το lobbying όμως που έκαναν στις Βρυξέλλες οι επιχειρηματίες της τηλεόρασης φαίνεται πως απέδωσε, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν υιοθετήσει τις βασικές τους θέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες και ρεπορτάζ του typologies.gr, ο ορισμός των τεσσάρων αδειών θεωρείται παρέμβαση στην τηλεοπτική αγορά, καθώς το Μνημόνιο έχει ως στόχο το άνοιγμα της αγοράς και η πρόθεση αυτή της κυβέρνησης ουσιαστικά την κλείνει.

Πρόκειται φυσικά για αντιστροφή της πραγματικότητας, αν αναλογιστεί κανείς πως η ελληνική τηλεόραση είναι μια απολύτως κλειστή αγορά, αφού δεν προκηρύσσονται άδειες, με αυτούς που εκπέμπουν να ελέγχουν και τη μετάδοση του σήματος μέσω Digea.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα ήταν ικανοποιημένοι, λένε στο παρασκήνιο, αν οι άδειες ήταν… πέντε, δηλαδή για όσα κανάλια εκπέμπουν σήμερα, και δηλώνουν πως δεν θα δεχθούν περιορισμό τους. Επιπλέον θεωρούν πως χωράνε περισσότερα τηλεοπτικά προγράμματα (32-40), αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν διαθέσιμοι πελάτες.

 Προς κάθαρση το τηλεοπτικό πεδίο – Στα «κάγκελα» οι καναλάρχες

Για παράδειγμα, η Digea σήμερα ανεβάζει οκτώ κανάλια εθνικής εμβέλειας, Χρησιμοποιεί τα δύο μπουκέτα για τους ιδιωτικούς σταθμούς, το ένα για την ΕΡΤ (τέσσερα προγράμματα) και υπάρχει ένα τέταρτο που δεν αξιοποιείται.

Επίσης θεωρούν πως το επιχείρημα του Νίκου Παππά, βάσει του οποίου ο αριθμός των αδειών θα μειωθεί για να είναι οικονομικά βιώσιμα, συνιστά ασύμβατη κρατική ενίσχυση. Επιπλέον, όπως έχει περιγραφεί στο non paper της ΕΙΤΗΣΕΕ που έχουν αποκαλύψει οι «Τυπολογίες», οι κοινοτικοί αξιωματούχοι θεωρούν πως υπάρχει θέμα πολυφωνίας και ελευθερίας των ΜΜΕ και παρομοιάζουν την Ελλάδα με την Πολωνία, εκεί όπου υπήρξε παρέμβαση στον έλεγχο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης. Τέλος, εκτιμούν πως υπάρχει ζήτημα κρατικής ενίσχυσης με την ΕΡΤ-ΝΕΤ.