MEDIA

Τι δήλωσε ο Κούγιας για τον εκδότη που κατηγορείται για εκβιασμούς

Στον εισαγγελέα οδηγούνται οι τρεις δημοσιογράφοι, μετά τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους για εκβιασμούς ενώ συνεχίζονται οι έρευνες της αστυνομίας προκειμένου να διαπιστωθεί εάν εμπλέκονται και άλλα άτομα στην πολύκροτη υπόθεση. Συνήγορος υπεράσπισης έχει αναλάβει ο Αλέξης Κούγιας.

 

 

 

O εκδότης απορρίπτει όσα του αποδίδονται περί εκβιασμών. Ο ποινικολόγος λίγα λεπτά πριν από την προσαγωγή του πελάτη του, ο οποίος αυτή την ώρα βρίσκεται ενώπιον του εισαγγελέα, δήλωσε:

"Η υποθεση ειναι σε εξέλιξη. Μόνο το κατηγορητήριο εχω μελετήσει και κατα την κρίση μου δεν δικαιολογείται η σπουδαιότητα της υπόθεσης οπως εχει αναδειχθεί απο τα ΜΜΕ. Η καθυστερηση οφείλεται στην προσπάθεια να λάβει σοβαρότερη η υπόθεση και συμπληρώνονται κάποια στοιχεία. Περιμενω για να δουμε ποιες κατηγορίες θα αποδοθούν. Ο πελάτης μου αρνείται όποια εμπλοκή του κατηγορηματικά. 

Η υπόθεση εχει να κανει με προσπάθεια κάποιων που εχουν θίγει απο δημοσιεύματα και προσπάθησαν να τον μετατρέψουν σε εκβιαστή ενώ ειναι μάχιμος δημοσιογράφος που ασχολείται με πολιτική, την κοινωνία και τα αθλητικά. 

Η πολύκροτη υπόθεση

Οι συνομιλίες που φέρονται να υπάρχουν στη δικογραφία μου θυμίσουν περισσότερο σενάριο. Αστυνομικοί ερμηνεύουν συνομιλίες που καταγράφονται αποσπασματικά. Τα μέλη εγκληματικής οργάνωσης φαίνονται να ειναι τρία, τον εναν δεν τον γνωρίζει καν. Απο αυτο που διάβασα φέρεται να υπάρχει μια καταθεση κυρίας σε νευραλγικό πόστο στην ΕΥΔΑΠ με κοινωνικοπολιτική θεση."

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο τζίρος της εγκληματικής οργάνωσης έφθανε μέχρι και 500.000 ευρώ το μήνα. Η έρευνα της αστυνομία ξεκίνησε τον Μάιο του 2015, έπειτα από καταγγελία γυναίκας, που ήταν επιτελικό στέλεχος δημόσιας επιχείρησης και η οποία είπε σε αστυνομικούς ότι οι δράστες τής ζητούσαν εκβιαστικά χρήματα και πως έφθασαν μάλιστα στο σημείο να εκτοξεύουν απειλές και κατά της οικογένειάς της, εάν δεν έπαιρναν όσα ζητούσαν.

Καθοριστικό ρόλο στην εξάρθρωση της εγκληματικής ομάδας έπαιξε ο σούπερ κοριός της ΕΥΠ, που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει καταγράψει αποκαλυπτικές συνομιλίες μεταξύ των φερόμενων ως εκβιαστών και των θυμάτων τους.

Οι τρεις άνδρες συνελήφθησαν, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής, μετά από ένα μήνα ερευνών και παρακολουθήσεων τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Η αστυνομική επιχείρηση εξελίχθηκε όταν μία εκβιαζόμενη κατέθεσε σε λογαριασμό του εκδότη 15.000 ευρώ, μετά από συνεχείς οχλήσεις που σύντομα μετατράπηκαν σε απειλές για τη ζωή της ίδιας και του ανήλικου παιδιού της.

Πρόκειται για τον 42χρονο εκδότη της Ακρόπολης  Παναγιώτη Μαυρίκο ο οποίος μέσω της ιστορικής εφημερίδας, ενός ακόμη εντύπου και τουλάχιστον 4-5 ειδησεογραφικών ιστοσελίδων, με τη συνεργασία δύο δημοσιογράφων  τον 35χρονο δημοσιογράφο Χρήστο Φράγκου και τον 50χρονο δημοσιογράφο Π. Μουσά, ο οποίος κάλυπτε επί χρόνια πολιτικό ρεπορτάζ. απαιτούσαν οικονομικές απολαβές προκειμένου να μην ξεκινήσουν τον πόλεμο λάσπης εναντίον των εκβιαζόμενων.

Μία από τις ΔΕΚΟ από την οποία ήθελε να αποσπά χρήματα μέσω εκβιάσεων ήταν η ΔΕΗ. Ο πρώην διευθυντής Επικοινωνίας της επιχείρησης κ. Κίμωνας Στεργιώτης είχε καταφερθεί εναντίον του εκδότη δημόσια το καλοκαίρι του 2015 λέγοντας ότι «ο… συστηματικά ασκούσε εδώ και χρόνια –κυρίως με συκοφαντικά δημοσιεύματα και απειλές- πίεση ώστε να πάρει μερίδιο από τη δαπάνη της ΔΕΗ προς τα μέσα ενημέρωσης».

Ανώτατος αξιωματικός της Ασφάλειας δήλωσε στον «ΕΤ» ότι «είχαν στήσει έναν μηχανισμό λάσπης με ιστοσελίδες -κάποιες γνωστές- και μία εφημερίδα. Έπαιρναν τηλέφωνα σε τράπεζες, ΔΕΚΟ και επιχειρήσεις και ζητούσαν διαφήμιση. Αν δεν έπαιρναν αυτό που ήθελαν τότε τους απειλούσαν ότι θα ξεκινήσουν να τους λασπολογούν και να δημοσιεύουν αρνητικά σχόλια για εκείνους. Άλλες φορές εξαπέλυαν απειλές και για τη ζωή τους. ‘Ή μου δίνεται από την πίτα ή καήκατε’, συνήθιζαν να λένε. Αυτό το έκαναν χρόνια και κανείς δεν τους ακουμπούσε. Ευτυχώς, τώρα βρέθηκαν δυο-τρεις ήρωες να το καταγγείλουν στην Αστυνομία και έτσι ξεκίνησε η έρευνα. Ένας από αυτούς είναι στέλεχος δημόσιας επιχείρησης που τον εκβίαζαν με τον χειρότερο τρόπο. Αναμένεται να γίνουν και άλλες συλλήψεις».

Οι δύο δημοσιογράφοι συνεργάτες του εκδότη, ήταν γνωστοί στον χώρο για τις… άκρες τους και τις κατά καιρούς αργομισθίες σε γραφεία τύπου. Ο Φράγκου αρθρογραφούσε σε πολλές ιστοσελίδες, ενώ έχει απασχοληθεί στο παρελθόν στο γραφείο Τύπου της Γενικής Γραμματείας Δημόσιων Εσόδων αλλά και σε γραφείο Τύπου γνωστής τράπεζας. Ο Μουσάς έχει δουλέψει -μεταξύ άλλων- σε δημόσιο ραδιόφωνο, γνωστό τηλεοπτικό σταθμό, στο γραφείο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών αλλά και στο παλιό υπουργείο Δημόσιας Τάξης.