MEDIA

Το πρόγραμμα της ΕΡΤ για τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου

Την Κοίμηση της Θεοτόκου, τo «Πάσχα του καλοκαιριού», γιορτάζει η ΕΡΤ με αφιερώματα και ντοκιμαντέρ για την ελληνική παράδοση, καθώς και με πολλή μουσική. Επίσης, θα μεταδώσει τη Θεία Λειτουργία από τον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας της Τήνου. Μείνετε συντονισμένοι με τα τηλεοπτικά κανάλια, αλλά και τα ραδιόφωνα της δημόσιας τηλεόρασης.

Τη Δευτέρα 14/8 στις 19:00, θα παρακολουθήσετε το επεισόδιο «Παναγία, η Πλατυτέρα των Ουρανών» από τη σειρά ντοκιμαντέρ «Δεν είσαι μόνος» της Μαρίας Χατζημιχάλη-Παπαλιού, που αποτελεί ένα ταξίδι στον χρόνο και στον χώρο, ένα οδοιπορικό σε τόπους θαμμένους στη λήθη.
Η Πλατυτέρα των Ουρανών. Αυτή που δεν τη χωράνε οι ουρανοί. Αυτή που δέχτηκε να γίνει γέφυρα μεταξύ ουρανού και γης. Μέσα της ο Θεός έγινε άνθρωπος και ο άνθρωπος υψώθηκε σε Θεό.

Στις 20:00, θα μεταδοθεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός σε απευθείας μετάδοση από το Ιερό Ναό της Μεγαλόχαρης της Τήνου.

Στις 07:00, θα παρακολουθήσετε το επεισόδιο«Η κυρά της Ρούμελης – Παναγία η Προυσιώτισσα» από τη σειρά ντοκιμαντέρ «Οι δρόμοι του θρύλου» (ΕΡΤ Αρχείο).
Στην καρδιά της Ευρυτανίας, εκεί όπου ανταμώνουν τα βουνά Χελιδόνα και Καλιακούδα, στην οροσειρά του Τυμφρηστού, βρίσκεται ένα πανορθόδοξο κατανυκτικό κέντρο λατρείας.
Ένας χώρος θαυμάτων και τόπος ιερών συγκινήσεων, προσκυνηματικό πανηγύρι των όπου Γης πιστών, αλλά και κατά τους δίσεχτους χρόνους ένα σχολείο γραμμάτων και στέκι των κλεφταρματωλών, ιδιαίτερα του Καραϊσκάκη.
Το μοναστήρι του Προυσσού, είναι αφιερωμένο στην Παναγία την Προυσιώτισσα και ιδιαίτερα στην απόδοση της Κοίμησής της.

Στις 08:00, θα μεταδοθεί το Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο σε απευθείας μετάδοση από τον Ιερό Ναό της Μεγαλόχαρης της Τήνου και λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Μεγαλόχαρης.

Στις 12:30, από το Αρχείο της ΕΡΤ μεταδίδεται η εκπομπή «Έτσι γιορτάζουν οι Έλληνες» με το επεισόδιο «Δεκαπενταύγουστος στην Κόνιτσα και τις γύρω περιοχές».
Το χρώμα της ηπειρώτικης μουσικής είναι μοναδικό και έντονα μελωδικό. Δένει απόλυτα με την αρμονία του τοπίου, ο ήχος είναι λυπητερός, ακόμα και τα τραγούδια με εύθυμο σκοπό ή σατιρικό περιεχόμενο σε κάνουν να στοχαστείς. Η άγρια λιτότητα του τοπίου αντανακλάται στο ύφος και στο χρώμα των τραγουδιών.
Η Κόνιτσα είναι πολιτισμικό σταυροδρόμι ανάμεσα στην Αλβανία και στη Δ. Μακεδονία και σημαντικός τόπος γέννησης ηπειρώτικων μελωδιών, ενώ οι επιρροές και από τους δύο τόπους είναι εμφανείς.
Τα μοιρολόγια εκφράζουν τον πόνο της απώλειας, της ξενιτιάς ή του θανάτου και μ’ αυτά ξεκινούν τα παραδοσιακά πανηγύρια της Ηπείρου, ως φόρος τιμής σε όσους λείπουν από τη γιορτή. Πλήθος συναισθημάτων: πόνος, λύπη, χαρά, προσμονή, αγάπη και ένα πλήθος οργάνων που τα εκφράζουν: κλαρίνο, ντέφι, λαούτο και βιολί.
Εκτός από την Κόνιτσα επισκεπτόμαστε την ιστορική μονή της Μολυβδοσκέπαστου, ενώ παρακολουθούμε τους πανηγυρισμούς του Δεκαπενταύγουστου στα χωριά της περιοχής Πουρνιά, Πάδες, Παλαιοσέλλι και Γαναδιό.

Στις 17:15, παρακολουθήστε την ελληνική ταινία «Το θαύμα της Μεγαλόχαρης» σε σκηνοθεσία Κώστα Στράντζαλη.

ΕΡΤ3
Τρίτη 15 Αυγούστου
Στις 8:00 θα μεταδοθεί η εκπομπή «Ύμνοι στην Παναγιά». Η εκπομπή είναι αφιερωμένη στην υμνολογία που σχετίζεται με το ιερό πρόσωπο της Παναγίας. Η Θεοτόκος κατέχει εξέχουσα θέση στη συνείδηση του λαού. Η μορφή της είναι ταυτόσημη της στοργής, της τρυφερότητας και της προστασίας. Ο Πρωτοψάλτης – Διδάσκων βυζαντινής μουσικής του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης Δρ Γεώργιος Πατρώνας, πλαισιωμένος από τον βυζαντινό χορό «Ευδρομούντες», το γυναικείο φωνητικό σχήμα «Ευνεάνιδες» και οργανικό σύνολο νέων του ΠΑΜΑΚ, παρουσιάζουν ψαλμούς και ύμνους αφιερωμένους στην Θεοτόκο. Συμμετέχει και πρωτοστατεί ο Άρχων Υμνωδός της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Αντώνιος Πατρώνας.

Στις 15:00  και στο πλαίσιο της εκπομπής «Κυριακή στο Χωριό Ξανά» ταξιδεύουμε στη Σίφνο. «Είμαι αληθινά βαθύτατα ευτυχής» γράφει ο Νίκος Καζαντζάκης, από την Παναγιά του Βουνού, όπου έζησε κάποιες μέρες το 1915. Στο ίδιο μοναστήρι ξεκινάει η δική μας παραδοσιακή κυριακάτικη γιορτή, με πρωταγωνιστές τους ανθρώπους του νησιού. Ο Κωστής Ζαφειράκης κουβεντιάζει μαζί τους για τον πολιτισμό τους, τα ήθη τους, τις καθημερινότητες τους. Στο εργαστήρι του Αντώνη, στο Βαθύ, μαθαίνουμε τα μυστικά της Σιφνέικης αγγειοπλαστικής. Μέσα στο Κάστρο, νιώθουμε τις ριπές της ιστορίας και θαυμάζουμε την αρχιτεκτονική του υπεροχή. Στον Αρτεμώνα και στην Απολλωνία
τα σπίτια μοιάζουν με σκηνικό άλλης εποχής κι αισθητικής. Στην Χρυσοπηγή αφήνουμε την ψυχή μας να νιώσει την μαγεία. Από τον Φάρο σαλπάρουμε παρέα με δυο πιτσιρικάδες, τον Άγγελο και τον Σίμο, οι οποίοι μας ταξιδεύουν με το λαούτο και το βιολί τους. Και στο μεγάλο τραπέζι, αφιερωμένο στον Νίκο Τσελεμεντέ που γεννήθηκε κάποτε εδώ, ανακαλύπτουμε την ντόπια γαστρονομική παράδοση, ξεκινώντας από την πατροπαράδοτη ρεβυθάδα στο τσικάλι.

Τετάρτη 16 Αυγούστου
Στις 13:00 θα μεταδοθεί το ντοκιμαντέρ «Παναγίες του Αιγαίου». Οι Παναγιές του Αιγαίου άλλες μεγαλοπρεπείς και άλλες ταπεινές και ήσυχες είναι χτισμένες μέσα σε βράχους, σε σπήλαια, σε δύσβατα υψώματα. Στους τοίχους τους πολύτιμοι θησαυροί και στις εικόνες τους οι ελπίδες χιλιάδων πιστών. Κι όλες έχουν ένα θαύμα να σου αφηγηθούν. Η σειρά «Παναγίες του Αιγαίου» κάνει ένα οδοιπορικό στην ιστορία και στην παράδοση τόπων ιερών που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους Χριστιανούς πιστούς και βρίσκονται στο Αιγαίο Αρχιπέλαγος. Επισκεπτόμαστε την Παναγιά την Κανάλα και την Παναγιά του Νίκους στην Κύθνο. Στην Κύθνο, στο Μοναστήρι της Παναγιάς του Νίκους στη Χώρα καταφθάνουν περπατώντας οι πιστοί από όλο το νησί. Στο πανηγύρι προσφέρονται ντομάτες γεμιστές και κρέας ψητό και το γλέντι κρατά για ώρες. Την ίδια μέρα γιορτάζει και
η προστάτιδα του νησιού, η Παναγιά η Κανάλα, προς τιμήν της οποίας διοργανώνονται λαμπρές εορταστικές εκδηλώσεις. Σύμφωνα με την παράδοση, η εικόνα της Παναγιάς, βρέθηκε από τους ψαράδες στο κανάλι ανάμεσα στην Κύθνο και τη Σέριφο εξού και η ονομασία της. Κάθε Δεκαπενταύγουστο γίνεται μεγάλο πανηγύρι με την περιφορά της εικόνας και την αναπαράσταση της εύρεσής της.