3 top δεξιά, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός, ΜΟΝΟ ΣΤΟ USAY

Ανδρέας Σταυρόπουλος: Ο κορωνοϊός έφερε τα πάνω κάτω και στους γάμους

Τι λέει ο φωτογράφος Ανδρέας Σταυρόπουλος για την αναστάτωση που έχει φέρει ο κορωνοϊός σε χιλιάδες ζευγάρια που προγραμμάτιζαν τον γάμο τους αυτή την περίοδο και πως χάνουμε λεφτά από τους τουρίστες που ονειρεύτηκαν τον γάμο τους με φόντο τις ελληνικές ομορφιές.

Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση!

Το σίγουρο είναι ότι θα γραφτούν πάρα πολλά κείμενα σχετικά με τον τρόπο που θα διεξαχθούν οι γάμοι και οι βαφτίσεις μετά ή ακόμα και κατά τη διάρκεια της πανδημίαςτου Κορωνοιού. Και θα παραμείνουν υποθετικά σενάρια μέχρι η πολιτεία ξεκαθαρίσει το θέμα.
Δικαιολογημένη λοιπόν η αναστάτωση που έχει προκληθεί στα ζευγάρια που προγραμματίζουν το γάμο τους για το 2020.

Μην ξεχνάμε ότι η οργάνωση ενός γάμου ξεκινά ένα χρόνο πριν.
Όταν συμβαίνει λοιπόν κάτι τόσο απρόβλεπτο όπως η πανδημία του κορονοϊού τα ζευγάρια είναι λογικό να έχουν μπερδευτεί, αγχωθεί και σε μερικές περιπτώσεις απελπιστει αφού έχουν ξοδέψει πολλές ώρες προετοιμασίας και ενδεχομένως να ξοδέψουν και αρκετά χρήματα.
Είναι πολλές περιπτώσεις που ζευγάρια Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό επιλεγουν την πατρίδα τους για να πραγματοποιήσουν το γάμο τους δίπλα στους δικούς τους ανθρώπους.

Επίσης υπάρχουν χιλιάδες ζευγάρια άλλων εθνικοτήτων που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν τον γάμο τους σε ένα πανέμορφο Ελληνικό νησί αφού είναι όνειρο ζωής για αυτούς.
Με αυτά ως δεδομένα το πρόβλημα ξεπερνάει τα σύνορα μας και αγγίζει ολόκληρη την υφήλιο.

Η πρώτη σκέψη ενός ζευγαριού είναι να μεταθεσει χρονικά το μυστήριο και να πραγματοποιήσει το γάμο του είτε το Σεπτέμβριο είτε στις αρχές Οκτώβρη είτε ακόμα και την περίοδο των Χριστουγέννων. Ομως υπάρχουν και ζευγάρια τα οποία βλέποντας ότι δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη διευκρίνιση σχετικά με τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να τηρήσουν είτε κατά τη διάρκεια του μυστηρίου είτε κατά τη διάρκεια της γαμήλιας δεξίωσης βλεπουν την μεταθεση στην γαμήλια σεζον 2021 σαν την επόμενη εναλλακτική.

Για τα ζευγάρια του εξωτερικού συνήθως η επιλογή της χώρας μας για τον γάμο τους είναι ένα όνειρο ζωής οπότε συνήθως προσανατολιζονται στην μετακίνηση στο 2021 και όχι στην επιλογη κάποιας άλλης χώρας. Εξάλλου συγκριτικά με άλλες χώρες η Ελλάδα στην αντιμετώπιση της πανδημίας τα έχει πάει πολύ καλά.

Αναστάτωση και αβεβαιότητα εχει δημιουργηθεί σαφέστατα και στους επαγγελματίες του γάμου που βλέπουν ότι το εισόδημά τους από την νόμιμη δραστηριότητα τους ίσως είναι ακόμα και μηδενικό.
Η ζημιά που θα προκληθεί στο χώρο δεν αφορά βεβαια μόνο τους φωτογράφους αλλά έναν πολύ ευρύ χώρο επαγγελματιων: αφορά τους βιντεογραφους, τους wedding planner, τα κτήματα, το στολισμό, τους οικους νυφικων τους make up artist, τις υπηρεσίες catering, τις μεταφορές, τις διαμονές.
Τολμώ να πω ότι η οικονομική ζημιά που θα προκληθεί στην περίπτωση ακυρώσεων των μυστηρίων θα είναι πολύ μεγάλη για την Ελληνική οικονομία. Και δεν υπερβάλλω λέγοντας το αυτό, δεδομένου ότι ο γάμος συμπαρασύρει είτε τον εσωτερικό είτε τον εξωτερικό τουρισμό, λόγω της μετακίνησης των καλεσμένων για το κάθε μυστήριο που είναι προσκεκλημένος.

Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα κουβαλάει στην πλάτη της και την κούραση από την οικονομική δεκαετή κρίση οπότε τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο είτε για τους καταναλωτές είτε για τους επαγγελματίες του γάμου.

Andreas Stavropoulos
Photographer/Videographer
www.loveinaframe.gr
www.upnup.gr