ΖΟΥΜΕ ΑΛΗΘΙΝΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΜΟΝΟ ΣΤΟ USAY

Μόνο στο usay.gr: Μια εξαιρετική περίπτωση Δημόσιου Δημοτικού σχολείου στον Εύοσμο (ΦΩΤΟ)

Του Δημήτρη Γιατζόγλου

Δεν ξέρω αν συμβαίνει και σε σας. Δεν πέρασε από τα μαθητικά  μου χρόνια κάποιος φωτισμένος εκπαιδευτικός και να μην θυμάμαι ακόμη με ευγνωμοσύνη τι χρωστάω για ότι είμαι σε σημαντικό βαθμό. Για αυτό και όποτε πέσει στη αντίληψή μου κάποιο ανάλογο παράδειγμα σήμερα πάντα αφιερώνω χρόνο για να το προβάλω. Υπάρχουν, ευτυχώς, άπειρες περιπτώσεις δημόσιων σχολείων που οι εκπαιδευτικοί τους βάζουν την φαντασία τους να δημιουργήσει, πέρα και μακριά από τα στενά όρια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αφιερώνουν χρόνο, αν χρειαστεί ακόμη κι εκτός των διδακτικών ωρών για να προσφέρουν κάτι καλύτερο στους μαθητές του. Ακόμη κι ένα καλύτερο σχολικό περιβάλλον. Παράδειγμα το 8ο Δημοτικό σχολείο στον Εύοσμο στη Θεσσαλονίκη. Δεν είναι και από τις πλουσιότερες περιοχές της Θεσσαλονίκης. Επιστρατεύτηκαν εκπαιδευτικοί και γονείς για να αλλάξουν και να ομορφύνουν το σχολείο. Και όλα αυτά με χρήματα που έβαλε ο Σύλλογος Γονέων.

Η κ. Κατερίνα Ραπασάνη, διευθύντρια του σχολείο εξηγεί. «Βοήθησε ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων πάρα πολύ. Ήρθαμε σε συνεννόηση και το 5ο και το 8ο μαζί με τους συλλόγους και είπαμε να ομορφύνουμε τον χώρο μας να γίνει πιο ευχάριστος και χαρούμενος για τα παιδιά. Είμαστε που είμαστε σχολεία που είναι περιτριγυρισμένα από κάγκελα, σαν φυλακή, μην έχουμε και τα χρώματα που παραπέμπουν σε φυλακή, θέλαμε να βάλουμε χρώμα στη καθημερινότητα των παιδιών και την δική μας και έξω και μέσα στο σχολείο».

 

Κι εδώ έρχεται η δημιουργική φαντασία και λύνει προβλήματα. «Βρήκαμε ένα παιδί που ήξερε από graffiti αγοράσαμε εμείς τα χρώματα, με χρήματα που έδωσε ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων,  το παιδί δεν μας πήρε χρήματα, και μετά ήρθαμε σε συνεννόηση με το τμήμα Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου. Εθελοντικά σε συνεργασία με τον καθηγητή τους ήρθαν παιδιά από τη  σχολή και βοήθησαν. Το σημαντικό είναι να μην τα περιμένουμε όλα έτοιμα και ειδικά αυτά τα χρόνια που έτσι κι αλλιώς είναι δύσκολα τα πράγματα για όλους, να παίρνουμε πρωτοβουλίες και κυρίως να συνεργαζόμαστε. Αυτό είναι και ένα ωραίο μήνυμα για τους μαθητές μας που είναι παιδιά δημοτικού και σε αυτή την ηλικία λειτουργούν σαν σφουγγάρια και δέχονται έτσι ωραία ερεθίσματα. Και στη περίπτωσή μας ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων είναι ουσιαστικό στήριγμα.Τα παιδιά προσέχουν και σέβονται το αποτέλεσμα και μάλιστα με αυτόν τον τρόπο γλιτώσαμε τα συνθήματα που κατά καιρούς βρίσκαμε στους τοίχους όταν το προαύλιο δεν ήταν ζωγραφισμένο».

Πόσο βλέπει η ίδια να αλλάζουν τα πράγματα ακόμη και στην αντίληψη που έχουν οι γονείς στις μέρες μας για θέματα του σχολείου. «Είμαι στην δημόσια εκπαίδευση εικοσιπέντε χρόνια. Έχουν αλλάξει πολλά πράγματα και σε σχέση με το πώς βλέπουν οι γονείς το σχολείο, όσο περνάνε τα χρόνια. Όταν μίλησα στους γονείς και τους είπα για παράδειγμα ότι ο δήμος δεν έχει προσωπικό για να έρθει να βάψει το σχολείο και τους είπα αν θέλετε, όποιος θέλει, να έρθετε να βάψουμε το σχολείο, να έρθουμε Σαββατοκύριακο να έρθουμε δάσκαλοι και γονείς, προσφέρθηκα πολλοί από όλες τις τάξεις να βοηθήσουν για να βάψουμε εσωτερικά το σχολείο. Βάψαμε το σχολείο, το καθαρίσαμε, οπότε τα παιδιά είναι σε ένα πολύ όμορφο περιβάλλον. Και συνεργαζόμαστε στα πάντα με τους γονείς».

Γενικότερα γίνονται υπέροχα πράγματα σε αυτό το σχολείο. Θα σας πρότεινα, για να καταλάβετε τι εννοώ,  να επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση http://8dim-evosm.thess.sch.gr/