ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

70 δις τα κόκκινα δάνεια

kokkina_daneia_1

 

Με τα «κόκκινα» δάνεια να έχουν ξεπεράσει πλέον τα 70 δισ. ευρώ, οι τράπεζες αναζητούν τον τρόπο για να αντιμετωπίσουν αυτή την «ωρολογιακή βόμβα». Το σχέδιο στο οποίο προσανατολίζονται περιλαμβάνει τρία σημεία, με αύξηση εισπραξιμότητας, αναδιαρθρώσεις και πωλήσεις χαρτοφυλακίων.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος αποκαλύπτουν την ανησυχητική πραγματικότητα. Στο τέλος του 2013, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έφτασαν στο 31,9%- από το 24,5% που βρίσκονταν ένα χρόνο νωρίτερα- ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί σε περισσότερα από 70 δισεκατομμύρια. Πιο αναλυτικά, οι καθυστερήσεις αφορούν κατά 26,1% τα στεγαστικά (από 21,4%), 31,8% τα επιχειρηματικά (από 23,4%) και 47,3% τα καταναλωτικά δάνεια (από 38,8%).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής», οι τράπεζες θα ρίξουν το βάρος σε τρία μέτωπα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα.

Οι τράπεζες θα εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να πετύχουν την αύξηση των εισπράξεων από την αποπληρωμή μη εξυπηρετούμενων δανείων. Πρόκειται για δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν μεν μεγάλες δυσκολίες, ωστόσο είναι σε θέση να αποπληρώσουν μέρος των οφειλών τους.

Αναδιαρθρώσεις. Οι τράπεζες θα ξεχωρίσουν δάνεια επιχειρήσεων που εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να επανέλθουν σε βιώσιμη πορεία εφόσον ληφθούν κάποια γενναία μέτρα, μεταξύ των οποίων μπορεί να είναι η μετοχοποίηση μέρους των υποχρεώσεων.

Πώληση προβληματικών δανείων. Οι τράπεζες θα επιδιώξουν να απαλλαγούν από δάνεια που θεωρείται ότι εμφανίζουν μικρές πιθανότητες να επανέλθουν σε μια κανονικότητα αποπληρωμών, πουλώντας τα σε εξειδικευμένες εταιρείες.