ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αγγλικό» το χαλούμι! Η Κύπρος έχασε το εμπορικό σήμα

«Αγγλικό» το χαλούμι και με εμπορικό σήμα, καθώς η ιδιωτική εταιρεία «John & Pascalis LTD», που είναι εγγεγραμμένη στην Βρετανία, διεκδίκησε δικαστικώς και κέρδισε το εμπορικό σήμα.

Η κρατική ολιγωρία πάντως φαίνεται να σχετίζεται άμεσα με αυτή την αρνητική εξέλιξη, καθώς υπήρξε καθυστέρηση στην αποστολή εγγράφων που ζητήθηκαν από τα βρετανικά δικαστήρια, τα οποία θα λειτουργούσαν υποβοηθητικά στην κατοχύρωση του εμπορικού σήματος του χαλλουμιού στην Κύπρο.

Έγκυρες πηγές του υπουργείου Εμπορίου ανέφεραν στο philenews ότι αποτελεί αρνητική εξέλιξη το ότι χάσαμε το εμπορικό σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, όμως υπάρχει όπλο για τους παραβάτες, δηλαδή δεν μπορεί κανείς να κατασκευάσει με ευκολία χαλλούμι και να χρησιμοποιήσει άλλο εμπορικό σήμα. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι έχουν τηρηθεί οι νενομισμένες διαδικασίες, ωστόσο υπάρχει παραδοχή ότι έγιναν λανθασμένοι χειρισμοί και η πειθαρχική έρευνα θα πάρει το δρόμο της στη Νομική Υπηρεσία.

Το θέμα της απώλειας του εμπορικού σήματος του χαλλουμιού στην Βρετανία φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Πολίτης» που γράφει ότι το υπουργείο Εμπορίου επιχειρεί να υποβαθμίσει τη σοβαρότητα της υπόθεσης, επικαλούμενο τη δυνατότητα χρήσης στην Βρετανία του κοινοτικού σήματος που έχει κατοχυρωθεί από το 2000.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι η Νομική Υπηρεσία έχει καταθέσει έφεση για ανατροπή της υπόθεσης, η οποία δεν αποκλείεται να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στις εξαγωγές χαλλουμιού από την Κύπρο. Προσανατολίζεται επίσης στην υποβολή νέας αίτησης για εγγραφή του εμπορικού σήματος στην Αγγλία.

Ανακοίνωση υπουργείου Εμπορίου

Αναφορικά με την απόφαση Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου για το Εμπορικό Σήμα «HALLOUMI», το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού σημειώνει τα ακόλουθα:
Πρώτον, το Υπουργείο σήμερα χειρίζεται παράλληλα 79 εν εξελίξει διαδικασίες που αφορούν στην προστασία των Εμπορικών του Σημάτων για το Χαλλούμι, εντός και εκτός Κύπρου, έχοντας προηγουμένως χειριστεί άλλες 64 υποθέσεις. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η αρμόδια Υπηρεσία δεν ανταποκρίθηκε έγκαιρα προς υπεράσπιση του Εμπορικού Σήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, γεγονός που εξετάζει Πειθαρχική Έρευνα, η οποία βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης. Το πόρισμα της Έρευνας θα διαβιβαστεί, στη συνέχεια, στον Γενικό Εισαγγελέα για τη λήψη των ενδεικνυόμενων μέτρων.

Παράλληλα, σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία και εξουσιοδοτημένους Νομικούς Συμβούλους στο εξωτερικό, εξετάζεται το ενδεχόμενο καταχώρησης έφεσης εναντίον της απόφασης του Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Δεύτερον, το Κοινοτικό Συλλογικό Εμπορικό Σήμα «HALLOUMI» της Κυπριακής Δημοκρατίας, εγγεγραμμένο από τις 14.07.2000, ισχύει σε όλη την επικράτεια της ΕΕ, περιλαμβανομένου και Ηνωμένου Βασιλείου. Στη, δε, Συμφωνία Αποχώρησης από την ΕΕ προνοείται μετατροπή του Κοινοτικού Σήματος για το ΧΑΛΛΟΥΜΙ σε αντίστοιχο Εμπορικό Σήμα Ηνωμένου Βασιλείου.

Επιπλέον, τονίζεται ότι στη βάση των Κανονισμών που διέπουν τα εγγεγραμμένα Εμπορικά Σήματα του Υπουργείου, του Κυπριακού Προτύπου CYS 94/1985 για το Χαλλούμι και του σχετικού Διατάγματος του Υπουργού ημερομηνίας 09.07.2014, ουδείς μπορεί να παράγει και πωλεί Χαλλούμι εκτός από Κύπριους, εγκεκριμένους από το Υπουργείο, παραγωγούς.

Εν πάση περιπτώσει, έχοντας πλήρη επίγνωση των ευθυνών που του αναλογούν, το Υπουργείο Εμπορίου ξεκαθαρίζει ότι ο μεγάλος αριθμός υποθέσεων που χειρίζεται προς υπεράσπιση των Εμπορικών Σημάτων για το Χαλλούμι, είναι αποτέλεσμα στοχευμένων επιθέσεων εναντίον του εθνικού προϊόντος της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες προσβλέπουν σε απόσυρση του φακέλου του ΠΟΠ για το ΧΑΛΛΟΥΜΙ που υπέβαλε η Δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούλιο του 2014.

Επιβεβαιώνει η κυβέρνηση τη διενέργεια εσωτερικής έρευνας

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας έχει ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο για το θέμα της απώλειας του εμπορικού σήματος του χαλουμιού στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Κλέλια Βασιλείου, επιβεβαιώνοντας πληροφορία που είχε δημοσιεύσει νωρίτερα το philenews για διενέργεια εσωτερικής έρευνας στο Υπουργείο για το θέμα.

Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο και ερωτηθείσα για το ζήτημα που προέκυψε με το χαλούμι, η κα. Βασιλείου ανέφερε πως ήδη ο Υπουργός Εμπορίου έχει ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο ότι έχει διατάξει εσωτερική έρευνα για το τι ακριβώς έχει γίνει και οπωσδήποτε μόλις υπάρχουν νεότερα θα υπάρξει ενημέρωση. «Γίνονται όλες οι απαιτούμενες ενέργειες», ανέφερε η κα. Βασιλείου.

Ερωτηθείσα τι αφορά αυτή η απόφαση στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κα Βασιλείου είπε ότι αφορά κυρίως τον τρόπο με τον οποίον ένας ιδιώτης κατοχυρώνει τα δικαιώματα του ως ιδιώτης και μπορεί να πραγματεύεται το χαλούμι, αλλά υπάρχουν σημαντικές διαφορές σε σχέση με την πιστοποίηση του προϊόντος ως κρατικού προϊόντος. «Εντός της μέρας θα δοθούν πολύ περισσότερες πληροφορίες διότι υπάρχουν ζητήματα που αφορούν νομικοτεχνικά σημεία που δεν θα ήταν φρόνιμο να αναφέρουμε τώρα», ανέφερε η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος.

Σε άλλη ερώτηση, η κα. Βασιλείου είπε ότι «είναι μια από τις πρώτες προτεραιότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας η εξασφάλιση της τυποποίησης του χαλουμιού. Είναι εξέχουσας σημασίας για όλους μας, για ευνόητους λόγους», κατέληξε.

Σύνδεσμος Τυροκόμων: Προσπάθεια να πληγεί ο φάκελος του χαλουμιού

Προσπάθεια να πληγεί ο φάκελος του χαλουμιού που εκκρεμεί για κατοχύρωση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βλέπει πίσω από την απώλεια του εμπορικού σήματος στην Αγγλία ο Σύνδεσμος Τυροκόμων Κύπρου.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τυροκόμων Κύπρου, Γιώργος Πέτρου, εξέφρασε απογοήτευση διότι, όπως είπε, τα λάθη που έγιναν αποδυναμώνουν την θέση της Κύπρου γύρω από την υπόθεση χαλούμι. Όπως είπε, τα δύο εμπορικά σήματα για το χαλλούμι που υπήρχαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα κοινοτικό και ένα αποκλειστικά για την Αγγλία ενίσχυαν το ένα το άλλο. Επίσης λειτουργούσαν βοηθητικά για την υπόθεση της κατοχύρωσης του χαλουμιού ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π).

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τυροκόμων ανέφερε ότι δεν θα σταματήσουν οι εξαγωγές στην Αγγλία, ωστόσο, μπορεί κάποιος στο μέλλον να κατασκευάζει κάτι άλλο και να το ονομάζει χαλλούμι, κάτι που όπως είπε «αποδυναμώνει τη θέση μας».

Ο κ. Πέτρου, ανέφερε ότι πίσω από αυτή την υπόθεση, βρίσκεται μια εταιρεία με έδρα στην Αγγλία, η οποία βοηθούμενη από κάποιους Κύπριους, υπέβαλε την ένσταση για το συγκεκριμένο θέμα. Η συγκεκριμένη εταιρεία, όπως ανέφερε, εισάγει χαλλούμια από παραγωγούς στην Κύπρο και τα διοχετεύει στη βρετανική αγορά.

Συμπλήρωσε ότι η ένσταση εναντίον του εμπορικού σήματος, είχε ως απώτερο σκοπό να πληγεί ο φάκελος για κατοχύρωση του χαλουμιού ως Π.Ο.Π. Ο λόγος είναι ότι, μεταξύ άλλων, εισάγονταν χαλλούμια από την Κύπρο τα οποία με την εγγραφή του φακέλου θα απαγορεύονταν, όπως το χαλούμι πλάκα, το χαλλούμι με βάρος πάνω από 300 γρ, χαλλούμι με διάφορες γεύσεις όπως chilli και άλλα προϊόντα που εξάγονται εδώ και χρόνια. Στόχος τους, όπως είπε, είναι να αποδείξουν ότι αυτά τα χαλλούμια εξάγονται στη βρετανική αγορά και για αυτό μπορούν να μπουν στο φάκελο.

Περαιτέρω, ο κ. Πέτρου, είπε ότι υπάρχουν πολλές ενστάσεις και διαμάχες για το πώς γράφτηκε ο φάκελος του χαλλουμιού.

«Εμείς ως τυροκόμοι, καλούμε όλους τους εμπλεκομένους, έστω και την υστάτη να καθίσουμε σε ένα τραπέζι να αποφασίσουμε όλοι μαζί ποιο είναι το κοινό καλό για όλους μας, αλλά και για τον τόπο μας ιδιαίτερα. Να γίνουμε όλοι μια γροθιά να μπορέσουν εγγράψουμε το χαλλούμι με τον σωστό τρόπο. Αν δεν γίνουν όλα αυτά, επειδή υπάρχουν τόσες πολλές ενστάσεις, στο τέλος θα τα γκρεμίσουμε όλα μόνοι μας», ανέφερε.

Παράλληλα, εξέφρασε απογοήτευση για τα λάθη που έγιναν από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

«Νιώθουμε ως τυροκόμοι, να γκρεμίζονται όλα αυτά που κάναμε χρόνια να κτίσουμε», είπε.

Ο κ. Πέτρου εξέφρασε τέλος αισιοδοξία ότι το χαλλούμι μπορεί να εγγραφεί με τον σωστό τρόπο είτε ως Π.Ο.Π είτε ως Π.Γ.Ε. (Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη) με τρόπο που να συμφέρει όλους.

Πηγή: philenews