ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ακροβολίζονται» οι υπουργοί σε αναζήτηση ρευστότητας: Στον Ντράγκι, Τσακαλώτος και Δραγασάκης – Στο Παρίσι ο Βαρουφάκης

«Επικίνδυνες αποστολές» αναλαμβάνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με τους υπουργούς να ακροβολίζονται σε ένα μπαράς επαφών, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη ρευστότητα, που θα δώσει το  «φιλί της ζωής»  και να αποφευχθεί μία στάση πληρωμών τον Μάιο.

Ένα 24ωρο πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ, το Μέγαρο Μαξίμου στέλνει στη Φραγκφούρτη τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, για να συναντήσουν απόψε στις 21:30 τον Μάριο Ντράγκι. 

Αυτό που φοβάται η Αθήνα είναι ότι αν δεν φτάσουν στο δ.σ. της ΕΚΤ ισχυρά μηνύματα για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, θα επικρατήσουν οι φωνές των «σκληρών» και θα «κουρευτούν» περαιτέρω τα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών, κάτι που ισοδυναμεί με θανατική ποινή για τη ρευστότητα εντός των επόμενων λίγων εβδομάδων

Επί της ουσίας στη Φραγκφούρτη οι κ.κ. Δραγασάκης και Τσακαλώτος θα ζητήσουν από τον κύριο Ντράγκι, όχι μόνον να μην κλείσει τη γραμμή χρηματοδότησης από τον ELA, αλλά και να δώσει έμμεση χρηματοδότηση στην Αθήνα εγκρίνοντας την Τετάρτη την αύξηση του ορίου δανεισμού από έντοκα κατά 2-3 δισ. ευρώ (από τα 15 δισ. που έχουν φτάσει σήμερα σε περίπου 17-18 τουλάχιστον).

Θα του εξηγήσουν μάλιστα ότι αν βάλει φρένο στη χρηματοδότηση, η Αθήνα θα αναγκαστεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, αντί τους δανειστές.
 

Την ίδια ώρα, με το βλέμμα στραμμένο στο Eurogroup της 11ης Μαΐου, προσπάθειες καταβάλλει με τη σειρά του και ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος συναντά το Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν -με τον οποίο και θα εξετάσουν την πρόοδο στο Brussels Group- και στη συνέχεια τον επίτροπο οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Στόχος του Έλληνα υπουργού είναι σε αυτή τη καθοριστική συγκυρία να επιχειρήσει να αποκαταστήσει κάποιες ισχυρές συμμαχίες που θα είναι πολύ χρήσιμες για την Αθήνα, ενόψει της συνάντησης των ομολόγων του στις Βρυξέλλες. Ειδικά αυτή την περίοδο που οι περισσότερες φωνές στο εξωτερικό –μετά και το eurogroup της Ρίγας- είναι επικριτικές για την ελληνική πολιτική.

Στο μεταξύ, ο Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε στη σιδηρά κυρία του ΔΝΤ, με την οποία και συνομίλησαν για την πορεία των διαπραγματεύσεων, στον απόηχο της σκληρής στάσης του Ταμείου που προκάλεσε νέο κύκλο αντιπαράθεσης, έπειτα από την επιμονή του να επαναφέρει στο τραπέζι ως προϋπόθεση για συμφωνία τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.

Διαβάστε σχετικά: