ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή»: Ποιοι παίρνουν σειρά για vouchers

Από την αρχή του προγράμματος Ανακυκλώνω Αλλάζω Συσκευή μέχρι σήμερα, όπου εντάχθηκαν επιπλέον περισσότεροι από 60.000 νέους δικαιούχους ο συνολικός αριθμός των ωφελούμενων φτάνει στις 230.000.

Σύντομα μάλιστα, θα προστεθούν και 140.000 νέοι ωφελούμενοι με τους επιπλέον πόρους που θα διατεθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Συνολικά δηλαδή, οι ωφελούμενοι θα φτάσουν σύντομα τους 370.000 και εκτιμάται ότι θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο.

Όπως είναι γνωστό κάθε δικαιούχος επιδοτείται με 135 – 710 ευρώ, για μία έως τρεις συσκευές (μέχρι 2 κλιματιστικά, 1 ψυγείο και 1 καταψύκτη) και η δράση εκτιμάται ότι θα μοχλεύσει τουλάχιστον μισό δισ. ευρώ στην αγορά.
Αυτό που έχει ενδιαφέρον να επισημανθεί είναι ότι οι νέοι δικαιούχοι προέρχονται από τη δεξαμενή των 879.026 που κατέθεσαν αίτηση στο πρόγραμμα και όσο διευρύνεται ο αριθμός τόσο περισσότερο ανοίγει ο δρόμος σε επιλαχόντες με πιο υψηλά εισοδήματα γεγονός που σημαίνει μεγαλύτερη αγοραστική δυνατότητα.

Υπενθυμίζεται ότι στην α’ φάση του προγράμματος εντάχθηκε σημαντικός αριθμός ευπαθών ομάδων αποσπώντας μερίδιο 61,3% στο σύνολο των δικαιούχων.

Σημειώνεται ότι η 1η κατηγορία, που ωφελείται με επιδότηση 50%, αφορά εισοδήματα από 5.000 ευρώ και κάτω ενώ η 2η, με 45%, αφορά εισοδήματα μέχρι 10.000. Σε αυτό αποδίδεται το γεγονός ότι πολλά voucher έμειναν αδιάθετα αν και εκδόθηκαν ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε και η καθυστέρηση του προγράμματος, καθώς χάθηκε η εποχικότητα για τα κλιματιστικά.

Αν και τα voucher που έχουν εκδοθεί είναι πολύ περισσότερα για τα κλιματιστικά με δεδομένο ότι ο κάθε δικαιούχους μπορεί να προχωρήσει στην αντικατάσταση έως και δύο κλιματιστικών ωστόσο η αγορά ψυγείων συγκέντρωσε μέχρι τώρα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς έχουν δεσμευτεί ή εξαργυρωθεί περισσότερα voucher. Ειδικότερα, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία (έως 25 Νοεμβρίου) έχουν εκδοθεί 172.248 voucher για κλιματιστικά. Από αυτά έχουν εξαργυρωθεί ή δεσμευτεί 94.249. Τα voucher που έχουν εκδοθεί για την αντικατάσταση ψυγείων ανέρχονται σε 137.282 και έχουν δεσμευτεί ή εξαργυρωθεί από εμπόρους 92.478. Τέλος, για τους καταψύκτες, κατηγορία που έχει και το μικρότερο ενδιαφέρον έχουν εκδοθεί 41.082 επιταγές και έχουν δεσμευτεί ή εξαργυρωθεί 20.091.

ienergeia.gr