ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποχωρούν οι Θεσμοί – Βόμβα στη διαπραγμάτευση από Κομισιόν – Λαγκάρντ

Με ανοιχτούς λογαριασμούς αποχωρούν από την Αθήνα οι Θεσμοί, οι οποίοι θα επιστρέψουν το νωρίτερο στις 15 Φεβρουαρίου, προκειμένου να ελέγξουν αν η ελληνική κυβέρνηση θα προσαρμόσει τη διαπραγματευτική της τακτική με βάση τα νέα δεδομένα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να εκταμιευτεί η δόση.

 

 

 

Τα αγκάθια στη διαπραγμάτευση είναι το δημοσιονομικό και το Ασφαλιστικό, το οποίο,, παράγοντες προσπαθούν να το συνδέσουν με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης με την ΕΕ να δίνει προθεσμία τριών μηνών στην κυβέρνηση, αλλιώς θα γίνει πραγματικότητα το σενάριο του Grexit από την Σένγκεν.

Την ίδια ώρα βόμβα στη διαπραγμάτευση βάζει η Κομισιόν, η οποία με έκθεσή της τονίζει την ανάγκη λήψης επιπρόσθετων μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι φέτος και το 2017. 

Το Μέγαρο Μαξίμου τηρεί σιγή ασυρμάτου για τις διαπραγματεύσεις, ενώ στο επιτελείο του πρωθυπουργού έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός για το κλείσιμο της αξιολόγησης, καθώς δείχνει να απομακρύνεται ο στόχος του Μαρτίου.

Η καθυστέρηση της αξιολόγησης καθυστερεί ταυτόχρονα τη συζήτηση για το χρέος. Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις φουντώνουν τα σενάρια για πρόωρες εκλογές και παρόλο που η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη το διέψευσε, πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνούν με τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές ψιθυρίζουν σενάρια για ηρωική έξοδο.  

Ανοιχτοί λογαριασμοί 

– Για τις 11:00 το πρωί είναι προγραμματισμένη η τελευταία συνάντηση αυτής της φάσης με στόχο τον απολογισμό. Οι συζητήσεις θα διακοπούν τουλάχιστον μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου και στο μεσοδιάστημα η ελληνική κυβέρνηση θα προσαρμόσει τη διαπραγματευτική της τακτική με βάση τα νέα δεδομένα, που συνοψίζονται στα εξής:

– Η άρνηση των θεσμών να αποδεχτούν βασικές παραμέτρους του ασφαλιστικού (προϋποθέσεις καταβολής εθνικής σύνταξης, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών) ανοίγουν θέμα κάλυψης κενού άνω των 700 εκατ. ευρώ και ξαναφέρνουν στο τραπέζι τη μείωση των συντάξεων.

– Αμφισβητούνται μέτρα άνω του 1,2 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί για το 2016. Η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει να αποφύγει τα νέα μέτρα επικαλούμενη την υπερεκτέλεση του προϋπολογισμού του 2015, αλλά και την αναθεώρηση προς τα πάνω του στόχου για την πορεία του ΑΕΠ μέσα στο 2016.

– Από το πακέτο των μέτρων που απαιτούνται για τη διετία 2017-2018 συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ (με βάση τα νέα μακροοικονομικά δεδομένα ακόμη και το συνολικό ποσό του 1,7 δισ. ευρώ βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση) προς το παρόν έχουν διαρρεύσει μέτρα μόλις 500-600 εκατ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από τις μειώσεις στην καταβολή των νέων συντάξεων αλλά και από την αύξηση του φόρου για τα υψηλά εισοδήματα άνω των 40.000-50.000 ευρώ. Εκκρεμεί η ανακοίνωση ακόμη περισσότερων μέτρων.

Βόμβα στη διαπραγμάτευση 

Η δημοσιοποίηση της εν λόγω έκθεσης ήρθε μία ημέρα μετά την πρώτη συνάντηση κυβέρνησης και δανειστών για τις δημοσιονομικές εξελίξεις.

Η Κομισιόν στις χειμερινές της προβλέψεις αναφέρει ότι το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2015 θα κινηθεί κοντά στον στόχο του 0,25% του ΑΕΠ. Επίσης, η Ε.Ε. κάνει λόγο στην έκθεσή της και για μέτρα περίπου 2 δισ. ευρώ (1,1% του ΑΕΠ) που έχουν περιληφθεί στον προϋπολογισμό του 2016, για ασφαλιστικό, φορολογικό σύστημα και εξορθολογισμό δαπανών, τα οποία ακόμα δεν έχουν προσδιοριστεί και δεν έχουν εφαρμοστεί.

Την ίδια ώρα με τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συνέδεσε τη βιωσιμότητα του χρέους η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ στάθηκε στην ανάγκη και το συνταξιοδοτικό σύστημα να καταστεί βιώσιμο σε μεσοπρόθεσμη και μακροχρόνια βάση.

Σε ερώτηση κατά πόσο το ΔΝΤ απαιτεί πρόσθετα μέτρα για το ασφαλιστικό με αποτέλεσμα να καθυστερεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, υπογράμμισε ότι το ασφαλιστικό είναι άμεσα συνδεδεμένο με την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

«Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση πρέπει να είναι σημαντική και να πηγαίνει σε βάθος», είπε η Λαγκάρντ προσθέτοντας ότι το 10% του ελληνικού ΑΕΠ πηγαίνει ετησίως για την στήριξη του ασφαλιστικού, όταν στην Ευρώπη το σχετικό ποσοστό είναι 2,5%. Συνεπώς, όπως ανέφερε, η μεταρρύθμισή του είναι απαραίτητη προκειμένου να μην συσσωρεύονται ελλείμματα και χρέος.