ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρμαγεδδών στα εργασιακά από Σεπτέμβρη – Στο τραπέζι 13ος και 14ος μισθός, κατώτατος, απολύσεις

Με νέες δυσάρεστες εκπλήξεις στα εργασιακά θα έρθουν αντιμέτωποι οι Έλληνες, καθώς τον Σεπτέμβριο ανοίγει νέα συζήτηση με τους δανειστές για την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, βάσει των μνημονιακών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση.

 

 

Την ώρα που στη Γαλλία γίνονται σφοδρές συγκρούσεις μετά την κοινωνική εξέγερση ενάντια στις εργασιακές ανατροπές, στην Ελλάδα προετοιμάζεται το έδαφος για κατάργηση 13ου-14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, απελευθερωση των ομαδικών απολύσεων, κατάργηση του 45ωρου και εργοδοτικά προνόμια έναντι των εργαζομένων. 

Οι δανειστές, ιδίως το ΔΝΤ, έχουν ήδη βάλει στο τραπέζι απαιτήσεις που θα οδηγήσουν σε ενίσχυση του εργασιακού Μεσαίωνα που ζει η χώρα, γεγονός που επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον Real fm αι την εκπομπή του Άκη Παυλόπουλου και Μάνου Νιφλή. 

Οι νέες «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» αναζητούνται στο πλαίσιο του έργου της 8μελους διεθνούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων που έχει θεσπίσει το Υπ. Εργασίας σε συμφωνία με τους θεσμούς και συνεδριάζει σήμερα στο Άμστερνταμ υπό την προεδρία του Ολλανδού οικονομολόγου, Γιαν φαν Ουρς.

Το πόρισμα της επιτροπής θα παραδοθεί το Σεπτέμβριο προκειμένου να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση.  Η καυτή ατζέντα των εργασιακών που  (πρόκειται για τα ίδια μέτρα πάνω κάτω που προκαλούν  θύελλα στη Γαλλία) περιλαμβάνει αλλαγές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, στον καθορισμό του κατώτατου μισθού, στο τρόπο απόφασης για την προκήρυξη απεργίας, στο λόκ άουτ και στα προνόμια των συνδικαλιστών.

Η κυβέρνηση έχει αναλάβει τη μνημονιακή υποχρέωση να καθορίσει νέο κατώτατο μισθό, μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους από το 2017, όπου και δεν αποκλείεται το ΔΝΤ να ανοίξει θέμα κατάργησης τριετιών. Υπενθυμίζεται ότι βάσει του Μνημονίου, οι τριετίες  παραμένουν «παγωμένες»  τουλάχιστον για 10 χρόνια έως το 2022 μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%.

Ετσι όσοι αμείβονται με το κατώτατο ημερομίσθιο,  για κάθε τριετία εργασιακής εμπειρίας αυξάνεται κατά 58 ευρώ έως τα εννέα έτη, ενώ για τους έγγαμους εργαζόμενους υπάρχει μία επιπλέον προσαύξηση ύψους 58 ευρώ. Για τα επόμενα χρόνια οι εργαζόμενοι, ακόμα κι αν έχουν δεκαετίες στο επάγγελμά τους  θα  συνεχίσουν να χάνουν 58.61 έως 175.82 ευρώ το μήνα.

Ωστόσο οι τριετίες έχουν μπει στο στόχαστρο του ΟΟΣΑ ο οποίος σε έκθεση του για την Ελλάδα επισημαίνει πως " η αναθεώρηση του κατώτατου μισθού θα  πρέπει να γίνει υπό το πρίσμα της παραγωγικότητας και με λογική δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης της προσαύξησης προϋπηρεσίας. Ο κατώτατος μισθός αυξάνεται με την προϋπηρεσία, μία μοναδική περίπτωση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, (στην Ελλάδα) κάτι που καθιστά τον ισχύοντα κατώτατο μισθό υψηλότερο ".

Το ΔΝΤ επιμένει στην περεταίρω ευελιξία της αγοράς εργασίας με αιχμή την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων με νόμο. Σήμερα το  αίτημα για ομαδικές απολύσεις  συζητείται στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας και η τελική υπογραφή να μπαίνει από το γενικό γραμματέα.

Ακόμη η ατζέντα περιλαμβάνει την αλλαγή πλαισίου σε σχέση με την προκήρυξη απεργιών, καθώς και την εφαρμογή του λοκ άουτ (προσωρινό κλείσιμο μιας επιχείρησης από τον εργοδότη ως αντίδραση σε απεργία των εργαζόμενων).