ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαρίτσης: «Από αύριο κινείται η διαδικασία για την εκταμίευση χρημάτων για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες»

«Η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα και ό,τι χρειαστεί θα το κάνουμε για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε πραγματικά τις πολύ μεγάλες ζημιές που έχει υποστεί ο Δήμος Θερμαϊκού» δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, ύστερα από σημερινή σύσκεψη στο δημαρχείο Θερμαϊκού για τις ζημιές από τις πρόσφατες πλημμύρες.

 

 

 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Μάρδας, ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος και ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης.

Ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι ήδη από αύριο κινείται η διαδικασία για την εκταμίευση χρημάτων, ώστε οι βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις στις υποδομές να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατόν, ενώ, παράλληλα, σε συνεννόηση με την Περιφέρεια και τον Δήμο γίνεται μία αναλυτική καταγραφή των ζημιών και των απαιτούμενων παρεμβάσεων για να υπάρξει μέριμνα και πόροι για την αποκατάστασή τους.

«Θα δούμε, πολύ άμεσα -ήδη από αύριο- τη διαδικασία χρηματοδότησης τόσο μέσω της Περιφέρειας προς τον Δήμο όσο και από το υπουργείο Εσωτερικών, έτσι ώστε να προχωρήσουν οι εργασίες που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργίας της πόλης. Και βεβαίως υπάρχουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις, οι οποίες θα γίνουν από την Περιφέρεια και τις αρμόδιες υπηρεσίες του στρατού, οι οποίες έχουν ήδη κινητοποιηθεί μετά από την πρωτοβουλία της κυβέρνησης» τόνισε ο κ. Χαρίτσης.

Πρόσθεσε δε πως «θα γίνει παράλληλα και μια αναλυτική καταγραφή» και εξήγησε: «Ήδη, ο Δήμος έχει προχωρήσει σε αυτή τη δουλειά, μια καταγραφή όλων των ζημιών, οι οποίες χρήζουν αποκατάστασης και εκεί θα δούμε, βεβαίως, την ένταξη αυτών των έργων τόσο στα προγράμματα του ΕΣΠΑ , όσο βεβαίως και τα αιτήματα που πρέπει να γίνουν προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε μέσω του τομέα αλληλεγγύης να λάβουμε την απαραίτητη χρηματοδότηση για την ενίσχυση του Δήμου Θερμαϊκού, για την αποκατάσταση αυτών των ζημιών».

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν και άλλα έργα που έχει καταθέσει ο Δήμος στα προγράμματα του ΕΣΠΑ και αφορούν έργα ανάπλασης στο παραλιακό μέτωπο, ενεργειακές αναβαθμίσεις και παρεμβάσεις σχετιζόμενες με τις τουριστικές υποδομές του δήμου, τα οποία, όπως είπε ο κ. Χαρίτσης, «τα αντιμετωπίζουμε πολύ θετικά».

«Είναι θετικό το ότι ο Δήμος καταθέτει ώριμες προτάσεις, κάτι το οποίο μας διευκολύνει κι εμάς στη δουλειά μας και στην ένταξη των έργων αυτών στα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Το επόμενο διάστημα θα έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε και σε ανακοινώσεις για την ένταξη αυτών των έργων στα προγράμματά μας» είπε.

«Συζητήθηκε η προτεραιοποίηση κάποιων έργων, ο Δήμος θα κάνει ένα νέο πίνακα με ποια έργα έχουν ανάγκη άμεσης προτεραιότητας με τους σχετικούς προϋπολογισμούς, αυτό είναι το ένα θέμα και το δεύτερο, πού μπορούν να ενταχθούν ιδίως τα έργα της άμεσης προτεραιότητας, έτσι ώστε ολοκληρωθούν και να μπορέσει να ξαναλειτουργήσει ο Δήμος όπως λειτουργούσε παλαιότερα» δήλωσε, από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Μάρδας και πρόσθεσε: «Έχουμε και μία πρωτοβουλία εκ μέρους του στρατού, ο οποίος προσφέρει μηχανήματα για να τακτοποιηθούν άμεσα κάποιες ζημιές, απλά και μόνο χρειάζεται να αγοραστούν τα υλικά, έτσι ώστε να τακτοποιηθούν όλα αυτά τα προβλήματα».

Ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος πρόσθεσε ότι ο Δήμος επλήγη από «μια φυσική καταστροφή, η οποία μας δείχνει και τα όρια της κλιματικής αλλαγής, αλλά και τα επιπλέον μέτρα που πρέπει να πάρουμε σαν σχεδιασμό» σε μια περιοχή που έχει «ένα παρελθόν περιορισμένων υποδομών και -εάν θέλετε- μιας ανάπτυξης, χωρίς σχέδιο και χωρίς πρόγραμμα».

Πρόσθεσε δε ότι ήδη γίνονται ενέργειες για να αξιοποιηθούν όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να κατευθυνθούν οι απαραίτητοι πόροι για την αποκατάσταση των ζημιών.

«Είμαι ευχαριστημένος, θεωρώ ότι υπάρχει μια απόλυτη σοβαρότητα και φερεγγυότητα σε αυτά τα οποία συζητήσαμε και δεσμευτήκαμε ότι θα γίνουν» δήλωσε ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης. Σημείωσε επίσης ότι ξεκίνησε ήδη και προχωρά και η διαδικασία κατάθεσης των αιτήσεων και από επαγγελματίες που επλήγησαν, ώστε σε συνεννόηση με την κυβέρνηση να υπάρξει δυνατότητα για μια παράταση των υποχρεώσεων τους προς το κράτος, καθώς και η καταγραφή των ζημιών των αγροτών.

«Αποδείχθηκε ότι αυτά τα οποία καταγράψαμε προχθές στη σύσκεψη (υπό τον Π. Κουρουμπλή) θα υλοποιηθούν με ένα πολύ καλό οργανωτικό στρατηγικό σχεδιασμό κι έτσι ανέλαβε το κομμάτι, το υπουργείο Οικονομίας, αυτό που του ανήκει. Ήδη, τη Δευτέρα θα πρέπει να αποστείλουμε τα άμεσα αιτήματά μας που αφορούν την αγροτική και αστική οδοποιία, όπως και κάποια δίκτυα ύδρευσης που πρέπει να αποκατασταθούν για να δοθούν τα απαραίτητα κονδύλια να λειτουργήσουμε και μετέπειτα με μελέτες θα μπορέσουμε με γρήγορες διαδικασίες να κάνουμε και τα ρέματα μας και το κέντρο υγείας αλλά και τις παραλίες, οι οποίες έχουν αυτή τη στιγμή σοβαρά προβλήματα και έχουν εξαφανιστεί» τόνισε ο κ. Μαυρομάτης και πρόσθεσε ότι και άλλα έργα της περιοχής είναι δυνατόν να ενταχθούν σε προγράμματα.

«Για την παραλία της Αγίας Τριάδος υπάρχουν ώριμες μελέτες για να ενταχθούν σε προγράμματα ΕΣΠΑ, συμφωνήθηκε ότι θα προχωρήσει η διαδικασία και αυτή» είπε ο δήμαρχος.