Ο ούριος άνεμος από τις διεθνείς αγορές έδωσε φτερά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μπήκε με το «δεξί» στον Μάιο βάζοντας πλώρη για επανάκτηση των πολυετών υψηλών στα οποία είχε βρεθεί τον περασμένο Μάρτιο.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,65% στις 1.726,13 μονάδες με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 193 εκατ. ευρώ, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε μεταξύ 1.711,74 μονάδων (+0,80%) και 1.726,13 μονάδων (+1,65%). Σε επίπεδο εβδομάδας, ο ΓΔ κέρδισε με κέρδη 5,11%.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,98% στις 4.282,27 μονάδες, ενώ στο +0,59% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.571,07 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,68% στις 1.621,52 μονάδες, ενώ σε εβδομαδιαία βάση σημείωσε άλμα 8,34%.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι Πειραιώς, Alpha Bank και Aktor έκλεισαν με άλμα άνω του 4%, με τις Eurobank, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ να ακολουθούν με άνοδο άνω του 3%, ενώ πάνω από 2% ήταν τα κέρδη σε Εθνική, Cenergy και Aegean. Αντιθέτως, άνω του 1% ήταν η πτώση για Jumbo, ΕΥΔΑΠ, Σαράντη και Τιτάν.
Εξάλλου, ισχυρή άνοδος καταγράφεται και στις ευρωαγορές με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να ενισχύεται 1,46% και τον γερμανικό DAX να σημειώνει άλμα 2,36% με φόντο την αισιοδοξία που προκάλεσε η είδηση ότι η η Κίνα αξιολογεί το ενδεχόμενο να ξεκινήσει εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ.
Πρόσθετη ώθηση στο επενδυτικό κλίμα έδωσε η έκθεση για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ που έδειξε ότι οι μη αγροτικές μισθοδοσίες αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο, στέλνοντας τον ευρύτερο S&P 500 σε τροχιά για ένατο ανοδικό σερί και την καλύτερη επίδοσή του την τελευταία εικοσαετία.
Με άνοδο άνω του 1% κινούνται και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η κυβέρνηση της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα πως αποτιμά πρόταση για διαπραγματεύσεις από πλευράς των ΗΠΑ για το ζήτημα των τελωνειακών δασμών.
Η αγορά της Αθήνας εμφανίζει φέτος την τέταρτη υψηλότερη απόδοση διεθνώς, πίσω από τα χρηματιστήρια της Μόσχας, της Βαρσοβίας και της Βουδαπέστης.
Ο Απρίλιος έκλεισε με θετικό πρόσημο για το Χ.Α., με κέρδη 0,77%, και ήταν ο έκτος συνεχόμενος μήνας κερδών, φαινόμενο το οποίο είχε καταγραφεί για τελευταία φορά την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2019 όταν η αγορά είχε επτά συνεχόμενους μήνες θετικών αποδόσεων και αθροιστικά κέρδη 46,7%.
Mε ώθηση και από το ριμπάουντ των διεθνών αγορών, το Χ.Α. κατάφερε να ανακάμψει γρήγορα κατά 15% υπεραποδίδοντας έναντι των ξένων αγορών. Οπως επισημαίνει στην «Καθημερινή» ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, «το ελληνικό χρηματιστήριο ξεχωρίζει, αναλαμβάνοντας ρόλο οδηγού και όχι ουραγού, όπως είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια».
Η κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς πλησιάζει τα 120 δισ. ευρώ και τα επίπεδα που κινούνταν τον Σεπτέμβριο του 2008 – όταν όμως ο Γενικός Δείκτης ήταν σε σχεδόν διπλάσια επίπεδα και ο αριθμός των εισηγμένων πολύ μεγαλύτερος.
Εκτός από τις θετικές εξελίξεις στο μέτωπο των δασμών, η ελληνική αγορά βρήκε ισχυρές στηρίξεις από τις ανανεωμένες τοποθετήσεις των επενδυτών στις μετοχές των τραπεζών καθώς και σε επιλεγμένα blue chips, τη νέα αναβάθμιση της Ελλάδας από τη S&P ένα σκαλοπάτι πάνω από την επενδυτική βαθμίδα, την τοποθέτηση του Χ.Α. και από τον πάροχο δεικτών Stoxx στη λίστα παρακολούθησης για πιθανή αναβάθμιση σε ανεπτυγμένη αγορά, την πολύ καλή μακροοικονομική και δημοσιονομική εικόνα της χώρας, όπως και τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα τα οποία οδήγησαν τη χρήση του 2024 να αποτελέσει ορόσημο για την κερδοφορία των ελληνικών εισηγμένων.
«Σε γενικότερο πλαίσιο, τα εταιρικά αποτελέσματα των περισσότερων εισηγμένων, αφενός, έπεισαν ότι έχουν τροχοδρομήσει σωστά τις εργασίες τους, αφετέρου, δημιουργούν αισιοδοξία ότι τα business plans είναι επιτεύξιμα. Ο προεξοφλητικός μηχανισμός του Χ.Α. προφανώς αποτιμά τις εξελίξεις, δίχως βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν “παγίδες” στην πορεία», σημειώνει ο Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιημένος διαχειριστής χαρτοφυλακίου και μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών.
Κατά τον αναλυτή, το εύρος τιμών μεταξύ του 15ετούς υψηλού των 1.750 μονάδων που σημειώθηκε στα τέλη Μαρτίου και του φετινού χαμηλού των 1.479 μονάδων αποτελεί τον πρώτο «μπούσουλα» για τη γενικότερη ανάγνωση και τη διαγραμματική αντίσταση/στήριξη του Γενικού Δείκτη το επόμενο διάστημα, ξεκινώντας από τον Μάιο. Σε επίπεδο επιμέρους τίτλων, ορισμένοι εντυπωσιάζουν με νέα πολυετή ή και ιστορικά υψηλά, ενώ άλλοι μοιάζουν πιο «κουρασμένοι», χωρίς να έχουν εκμεταλλευθεί στον ίδιο βαθμό, ακόμη και πριν ξεκινήσει ο «τυφώνας Τραμπ», το γενικότερο παγκόσμιο μετοχικό bull market. «Κρίσιμο, λοιπόν, το stock picking για τους επενδυτές και το επόμενο διάστημα, και πάντα διαβάζοντας προσεκτικά τα θεμελιώδη, έχοντας πλέον μπει στον Μάιο και ενθυμούμενοι το χρηματιστηριακό ρητό “sell in May and go away” (πουλήστε τον Μάιο και βγείτε από την αγορά)», επισημαίνει ο κ. Στεριώτης.
moneyeview.gr