ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δίνει το παράδειγμα ο Μπενίσης της ΕΥΔΑΠ

Η περίοδος των ανακοινώσεων των οικονομικών αποτελεσμάτων των επιχειρήσεων δεν έχει ενδιαφέρον μόνο για την πορεία των μεγεθών τους, την κερδοφορία τους, τον δανεισμό τους και για άλλες τέτοιες σημαντικές χρηματοοικονομικές παραμέτρους.

Αποτελεί και μια καλή αφορμή για να «δει» η αγορά πόσα παίρνουν οι CEOs και τα στελέχη των εισηγμένων του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ποιες διοικήσεις… είναι γαλαντόμες προς τον εαυτό τους και ποιες εμφανίζονται πιο μαζεμένες, προφανώς σεβόμενες τους μετόχους αλλά και την κοινωνία που μαστίζεται από την οικονομική κρίση.

Και αναμφίβολα, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, ο διευθύνων σύμβουλους κ. Μπενίσης, «παίρνει το χρυσό» στην κατηγορία «σεβασμός στα ταμεία της εταιρείας και στην κοινωνία» καθώς λαμβάνει ποσά που απέχουν κατά πολύ από τις πλουσιοπάροχες αμοιβές άλλων  CEOs.

Γιατί ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η εικόνα όχι τόσο σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, όσο στις κρατικές εταιρείες, γενικότερα σε όσες το δημόσιο έχει μετοχικό ποσοστό αυξημένο ή τον πλειοψηφικό έλεγχο για λόγους… ευνόητους που σχετίζονται και με το πόσο «χρηστή είναι η διοίκηση σε σχέση με τα οικονομικά», όπως λένε οι αναλυτές, και κατά πόσο κάποιοι… εκμεταλλεύονται τα «γεμάτα» (ή και σχετικά «άδεια» μερικές φορές) ταμεία.

Εμείς θα σταθούμε κατά βάση, σύμφωνα με στοιχεία που κυκλοφορούν στα media και προέρχονται από επεξεργασία αναλυτών, σε εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα ή σε ομίλους όπου υπάρχει συμμετοχή δημοσίου, αναφορικά με το κομμάτι συναλλαγές & αµοιβές διευθυντικών στελεχών & µελών της διοίκησης 2016

Και το αποτέλεσμα είναι… αποκαλυπτικό. Όπως αναφέραμε, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, υπό τον κ. Μπενίση, εμφανίζεται μακράν ως η «πιο χρηστή» σε τέτοια θέματα οικονομικής διαχείρισης με το νούμερο να φτάνει στις μόλις 195.000 ευρώ! Για να γίνει κατανοητή η «μαζεμένη» συμπεριφορά της «ηγεσίας» της εισηγμένης, που δείχνει σεβασμό στο δημόσιο χρήμα και στα ταμεία του ομίλου (πέρα από την σημαντική επενδυτική και κοινωνική πολιτική της), τα αντίστοιχα νούμερα στη ΔΕΗ ανέρχονται σε πάνω από 1,5 εκατ. Ευρώ.

Εάν μάλιστα θέλουμε να… διευρύνουμε τη σύγκριση και να συμπεριλάβουμε και άλλα μεγάλα ονόματα της επιχειρηματικής σκηνής της Ελλάδας, στη ΧΑΛΚΟΡ το νούμερο φτάνει τα 3,5 εκατ., στη Sarantis τα 1,8 εκατ. ευρώ, στον Τιτάνα τα 8 εκατ. ευρώ, στην ΕΧΑΕ τα 1,5 εκατ. Ευρώ.