ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Η ώρα της αλήθειας μετά τις κάλπες

Καταγραφή1484561

 

Δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από τις κάλπες και την ώρα που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ παίζουν επικοινωνιακό πόκερ με τον ανασχηματισμό, το ΔΝΤ με την έκθεσή του μας επαναφέρει αντιμέτωπους με την σκληρή πραγματικότητα των νέων μέτρων.

Γιατί μπορεί χθες στη συνεδρίαση του ταμείου να εγκρίθηκε ομόφωνα η δόση και να συμφώνησαν ότι για το 2014 δεν χρειάζονται επιπλέον κινήσεις για την επίτευξη των στόχων αλλά για το 2015, η έκθεση είναι φαρμακερή.

Το ΔΝΤ μιλά για νέο δημοσιονομικό κενό και βάζει ξανά στο τραπέζι τρία καυτά ζητήματα. Ομαδικές απολύσεις, κατάργηση τριετίας και επαναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού στα επίπεδα της Πορτογαλίας και της Βουλγαρίας.

Και ειλικρινά αναρωτιέμαι ποια βουλή και ποιοι βουλευτές θα διανοηθούν να ψηφίσουν το νέο πακέτο μέτρων, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής. Απ’ όσο γνωρίζω δεν υπάρχει βουλευτής – εκτός από ελάχιστους ίσως εγνωσμένης αναισθησίας – που θα ψηφίσει νέες περικοπές σε μισθούς και απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων.

Γι’ αυτό και πολλοί λένε ότι η συζήτηση για τους πολιτικούς συσχετισμούς εν όψει της προεδρικής εκλογής τον Φεβρουάριο του 2015, είναι άκαιρη καθώς οι εθνικές κάλπες είναι πιθανότατο να στηθούν πολύ νωρίτερα… Κατά Σεπτέμβρη , Οκτώβρη μεριά!

Του Ακη Παυλόπουλου