ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δραγασάκης: Χτύπημα για την αξιοπιστία του χρηματιστηρίου η υπόθεση Folli Follie

Στην επετειακή εκδήλωση που διοργάνωσε η εταιρεία Σώμα Ορκωτών Λογιστών στο πλαίσιο της συμπλήρωσης των 25 χρόνων από την ίδρυσή της, έδωσε το παρών ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, τονίζοντας πως «πραγματοποιείται σε μια συγκυρία που σοβαρά αρνητικά γεγονότα και εξελίξεις όπως η περίπτωση της Folli-Follie θέτουν κρίσιμα ερωτήματα ως προς τη φύση του ελεγκτικού επαγγέλματος, τον ρόλο και την ευθύνη του ορκωτού λογιστή, την επάρκεια των θεσμών που υποτίθεται ότι υπάρχουν για να προστατεύουν τους μετόχους, τους εργαζόμενους και τελικά την ίδια την κοινωνία».

Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη είναι προφανές ότι χρειάζεται να γίνουν πολλά σε όλη την κλίμακα της εταιρικής διακυβέρνησης, τη ρύθμιση των αγορών και τη θωράκιση της κοινωνίας.

«Στο πλαίσιο αυτό είναι ανάγκη  να αναβαθμίσουμε τον ρόλο του ορκωτού ελεγκτή και να διασφαλίσουμε την ποιότητα και την ακεραιότητα των ελέγχων» όπως υπογράμμισε.  

Στη συνέχεια ο υπουργός αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που πήρε η κυβέρνηση και εκείνες που σχεδιάζει και οι οποίες, όπως είπε, διαμορφώνουν ένα νέο θεσμικό πλαίσιο το οποίο είτε άμεσα είτε έμμεσα αφορά και το έργο του ορκωτού λογιστή.

Ο υπουργός είπε ότι στη χώρα μας υπήρχε κατακερματισμένο εταιρικό δίκαιο, πλήθος νόμων, τροπολογιών, κανονισμών, μεγάλα διοικητικά βάρη ιδίως για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αδιαφάνεια, απουσία σωστής έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης, 30.000 ανενεργές ΑΕ και τελικά «υπό τους ήχους μιας φιλοεπιχειρηματικής ρητορικής στη χώρα μας διαμορφώθηκε  ένα αντιεπιχειρηματικό και αντιπενδυτικό περιβάλλον που ωστόσο αλλάζει προς το καλύτερο με γρήγορους ρυθμούς».

Χαρακτηριστικά είπε ότι στην περίπτωση της χρεοκοπίας του ομίλου Μαρινόπουλου κινδύνευσαν πάνω από 10.000 θέσεις εργασίας, ενώ η περίπτωση της Folli-Follie έκανε τεράστια ζημιά στην αξιοπιστία του χρηματιστηρίου και στην αξιοπιστία της ελληνικής επιχειρηματικότητας και τελικά της χώρας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που σχεδιάζονται στο πλαίσιο της αναπτυξιακής στρατηγικής της κυβέρνησης για ένα νέο υπόδειγμα βιώσιμης και κοινωνικά υπεύθυνης επιχειρηματικότητας. Αναλυτικά σημείωσε τα εξής:

Εντός των επόμενων ημερών, θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς, το οποίο έρχεται να καλύψει ένα τεράστιο κενό της ελληνικής έννομης τάξης και εκτιμάται ότι το νέο νομοθέτημα θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για την ενίσχυση των συνεργειών μεταξύ εταιρειών.
Το προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει το έργο της η νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την εποπτεία των εταιρειών με βασικές αρχές τις εξής παραδοχές. Η εποπτεία και ο έλεγχος θα ακολουθήσει την κατηγοριοποίηση του 4308/2014 και θα καταλαμβάνει οριζόντια ρυθμιστικά όλες τις κεφαλαιουχικές ή ακόμα και τις προσωπικές ενώ ο έλεγχος θα διαφοροποιείται ανάλογα με το μέγεθος.