ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δραματικές εξελίξεις – Οι δανειστές απειλούν με έξωση 8 στα 10 νοικοκυριά!

Δραματικές είναι οι εξελίξεις σε ότι αφορά το ζήτημα των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών καθώς το χάσμα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών παραμένει βαθύ. 

 

Η ελληνική κυβέρνηση το θεωρεί μείζον θέμα και το βάζει μάλιστα ως κόκκινη γραμμή στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, βάζοντας στο τραπέζι ακόμη και το σενάριο του να τιναχτούν όλα στον αέρα, σε ότι αφορά αξιολόγηση.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος βρίσκεται στη σημερινή συνάντηση με το κουαρτέτο – χωρίς τον Γιώργο Σταθάκη – έχει πάρει προσωπικά το θέμα των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών, αφήνοντας ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο παραίτησής του εάν δεν υπάρξει λύση.

Προς πολιτική λύση

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται να αναζητηθεί πολιτική λύση στο θέμα και να μην βρεθεί η πλειοψηφία των κόκκινων δανείων χωρίς «ασπίδα» στους πλειστηριασμούς, όπως υποστήριξε χθες ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας, καθώς καμία από τις δύο πλευρές δεν επιθυμεί το ναυάγιο των συνομιλιών, καθώς κάτι τέτοιο θα έκλεινε τον δρόμο στην εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ και θα καθυστερούσε επικίνδυνα την εφαρμογή του προγράμματος.

Το μεγάλο «χαρτί» της κυβέρνησης προς αυτήν την πολιτική λύση, δεν είναι άλλο από τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος αναμένεται στην Αθήνα την Δευτέρα.

Ολάντ: Πρέπει να δούμε το όριο κάτω από το οποίο δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση 

Το Μέγαρο Μαξίμου έλαβε δημοσίως την στήριξη του Φρανσουά Ολάντ στο θέμα των πλειστηριασμών και μάλιστα δυο φορές. Στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου και στην ομιλία του στην Βουλή.

«Αυτό που ανησυχεί πολλούς Έλληνες ιδιαίτερα είναι τα δάνεια τα υπερχρεωμένα, μία νέα απειλή για τις ελληνικές οικογένειες. Θα πρέπει να ξαναδούμε το όριο κάτω από το οποίο δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση, αυτό είναι μια θεμιτή συζήτηση και η συζήτηση αυτή έγινε μεταξύ ημών» σημείωσε ο Γάλλος Πρόεδρος. 

Πρόσθεσε ακόμα ότι «η συζήτηση αυτή θα πρέπει να συνεχιστεί με τους υπουργούς οικονομικών, γιατί ενδεχομένως θα πρέπει να ληφθούν κάποιες αποφάσεις, τουλάχιστον σε πρώτο επίπεδο στο Eurogroup και κατόπιν μεταξύ εκπροσώπων κρατών και κυβερνήσεων.»

Επεσήμανε ακόμα ότι καταλαβαίνει το αίτημα της Ελλάδας να υπάρξει ευελιξία και ένα χρονοδιάγραμμα στο πρόγραμμα ενώ υπογράμμισε πώς μόνο εάν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της θα αρχίσει η συζήτηση για το χρέος.

Η διαφωνία και οι θέσεις τον δύο πλευρών

Η διαφωνία κυβέρνησης-δανειστών εντοπίζεται στα όρια προστασίας που πρέπει να τεθούν ώστε να εφαρμοστεί ο αναθεωρημένος νόμος Κατσέλη, που αποτελεί τον μοναδικό νόμο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό.

Οι δανειστές προτείνουν να τεθεί ως όριο αντικειμενικής αξίας για προστασία από τον πλειστηριασμό κατά ανώτατο όριο οι 120.000 ευρώ, να θεσπιστεί εισοδηματικό κριτήριο έως 8.180 ευρώ για άγαμο, 13.197 ευρώ για ζευγάρι και επιπλέον 3.350 ευρώ για κάθε τέκνο έως τρία τέκνα και το συνολικό χρέος του δανειολήπτηνα μην ξεπερνά τις 120.000 ευρώ.

Η ελληνική πλευρά προτείνει η αντικειμενική αξία του ακινήτου να φθάνει τις 200.00 ευρώ για άγαμο, τις 250.000 για ζευγάρι και 25.000 ευρώ για κάθε παιδί έως τρία παιδιά – δηλαδή πλαφόν της 325.000 ευρώ, το σύνολο των οφειλών να μην ξεπερνά τις 200.000 ευρώ και το εισοδηματικό κριτήριο στις 35.000 ευρώ. Ειδικότερα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, προτείνουν ετήσιο εισόδημα έως 8.180 ευρώ για τον άγαμο, 13.917 ευρώ για το ζευγάρι και προσαύξηση 3.350 ευρώ για κάθε παιδί έως τρία παιδιά.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι την Τετάρτη, η ελληνική κυβέρνηση είχε προτείνει το σύνολο των οφειλών να ανέρχεται έως 250.000 ευρώ και χθες υποχώρησε στις 200.000 ευρώ.

Οι δανειστές απειλούν με έξωση 8 στα 10 νοικοκυριά

Το ότι η ελληνική πρόταση καλύπτει το 72,4% των δανειοληπτώνμε ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ την Τετάρτη πηγές από την ελληνική κυβέρνηση υποστήριζαν ότι καλύπτει το 88% των οφειλετών, ενώ η πρόταση των δανειστών μόλις το 17,3% εξ αυτών, δείχνει ουσιαστικά το βαθύ χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές. Ουσιαστικά, η πρόταση των δανειστών, σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές,στο καλό σενάριο, οδηγεί σε πλειστηριασμό 6 στα 10 σπίτια καιστο κακό σενάριο 8 στα 10.

Οι δανειστές επιμένουν ότι πρέπει να προστατευτούν μόνο οι ευάλωτες (κοινωνικά και οικονομικά), ενώ η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να υπαχθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός δανειοληπτών.

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν τα νέα κριτήρια θα αφορούν όσους υποβάλλουν από εδώ και στο εξής αιτήσεις υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη ή θα συμπεριληφθούν και όσων η αίτηση εκκρεμεί ή έχει ορισθεί δικάσιμος. Στέλεχος του υπουργείου πάντως υποστήριξεπως η νέα ρύθμιση θα αφορά όσους θα υπαχθούν από εδώ και πέρα στον νόμο.

πηγή : thetoc.gr