ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δραματική έκκληση Στουρνάρα: Πολιτική σταθερότητα για να βγει η χώρα από την κρίση

Σαφή έκκληση στα πολιτικά κόμματα να μην τορπιλίσουν τη συναίνεση που επιτεύχθηκε το καλοκαίρι του 2015 με την ψήφιση της συμφωνίας με τους δανειστές, απευθύνει ο Γιάννης Στουρνάρας.

 

 

Στο εισαγωγικό σημείωμα που συνοδεύει την ενδιάμεση έκθεση, ο διοικητής της ΤτΕ, ότι είναι απολύτως απαραίτητη η πολιτική και κοινωνική συναίνεση για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα της χώρας.

Παράλληλα, αναφέρει ότι η συναίνεση που επιτεύχθηκε το καλοκαίρι δεν πρέπει να διαρραγεί καθώς είναι μια μεγάλη κατάκτηση. Αντιθέτως πρέπει να διατηρηθεί για να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα.
 
Ο κ. Στουρνάρας απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση να εφαρμόσει τη Σύμβαση που διαπραγματεύτηκε με τους εταίρους και να πάρει πρωτοβουλίες για να προσελκυσθούν ιδιωτικά κεφάλαια, γεγονός που το θεωρεί κρίσιμο για την πορεία της οικονομίας. 

Απευθύνεται και στην ελληνική Βουλή να συμβάλει στην ολοκλήρωση του νομοθετικού έργου που υλοποιεί η Σύμβαση.

«Βασική προϋπόθεση για επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη είναι η επικράτηση κλίματος πολιτικής σταθερότητας και συναίνεσης, που θα επιτρέψει την απρόσκοπτη εφαρμογή των όρων της συμφωνίας και θα διευκολύνει τη διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους», αναφέρει ο διοικητής.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η επιλογή της κυβέρνησης για συνεργασία και συνεννόηση «στηρίζεται από την συντριπτική πλειοψηφία της αντιπολίτευσης η οποία παραμένει προσηλωμένη στην ευρωπαϊκή προοπτική».
 
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η θέση του για το πώς θα μπορούσε να γίνει η προσαρμογή καθώς διαφοροποιείται πλήρως από τις προθέσεις της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας ή των εισφορών.

Συγκεκριμένα τονίζει:

«Η προσαρμογή που απομένει να υλοποιηθεί δεν πρέπει να γίνει με αύξηση φορολογικών συντελεστών ή των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης που θίγουν την ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη και τις θέσεις απασχόλησης. Αντίθετα, έμφαση θα πρέπει να δοθεί στη μείωση των μη παραγωγικών δαπανών του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στη μείωση των φορολογικών δαπανών με την κατάργηση των εναπομενουσών εξαιρέσεων από τις γενικές διατάξεις της φορολογίας και της κοινωνικής ασφάλισης και στην πραγματοποίηση ιδιωτικοποιήσεων, ιδιαίτερα μέσω της αξιοποίησης της αδρανούσας ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

Η μείωση των μη παραγωγικών δαπανών του ευρύτερου δημόσιου τομέα μπορεί να προέλθει, μεταξύ άλλων, από την αξιολόγηση των δομών του Δημοσίου, της αναγκαιότητας ύπαρξης των εκατοντάδων φορέων που εποπτεύονται από το Δημόσιο και της δυνατότητας μεταφοράς προσωπικού είτε σε τομείς αιχμής (όπως π.χ. σε ελεγκτικούς μηχανισμούς) είτε εκεί όπου υπάρχουν σημαντικές ανάγκες (π.χ. φύλακες σε μουσεία), αυξάνοντας έτσι τη συνολική παραγωγικότητα του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Επιπλέον, η αξιοποίηση της αδρανούς ακίνητης περιουσίας τόσο του Δημοσίου όσο και πολλών ΝΠΔΔ παραμένει ακόμη, σε μεγάλο βαθμό, ζητούμενο, παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να συμβάλει στην επίλυση πολλών οικονομικών προβλημάτων».
 
Ο κ. Στουρνάρας αφήνει αιχμές για τις τραγικές καθυστερήσεις και τα λάθη που έγιναν από τον χειμώνα του 2014 και που οδήγησαν στην έκρηξη της αβεβαιότητας.

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το προσφυγικό στην πραγματική οικονομία και το επενδυτικό κλίμα.
 
Παράλληλα, ο διοικητής περιγράφει τις 7 προϋποθέσεις για τη μετάβαση σε διατηρήσιμη ανάπτυξη που είναι:

 1. Αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων
 2. Ταχεία εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών
 3. Δράσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
 4. Διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων
 5. Δράσεις για την αύξηση της αποτελεσματικότητας του δημοσίου τομέα
 6. Ενίσχυση της ικανότητας του δημοσίου να εφαρμόσει τις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται
 7. Αύξηση των επενδύσεων

Ολόκληρη η εισήγηση του κ. Στουρνάρα.