ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Economist: Με το βλέμμα σε εκλογές ο Σαμαράς

samaras3

 

Ανάλυση του νέου υπουργικού συμβουλίου επιχειρεί να κάνει το περιοδικό economist.

Το δημοσίευμα ισχυρίζεται πως η γραμμή που ακολουθεί ο κ. Σαμαράς δείχνει ότι προετοιμάζεται για πρόωρες εκλογές.

Ο “Economist”, αναφέρεται στην επιλογή του Γκίκα Χαρδούβελη ως αντικαταστάτη του Γιάννη Στουρνάρα: “Ο κ. Σαμαράς διάλεξε έναν τεχνοκράτη εκπαιδευμένο στις ΗΠΑ, τον Γκίκα Χαρδούβελη, για να διαδεχθεί τον Γ. Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών. Ο νέος ΥΠΟΙΚ έχει πολλή δουλειά μπροστά του, αφού έχει μια μακριά λίστα με μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, αλλά συναντούν τις αντιδράσεις επαγγελματικών ομάδων, από τους φαρμακοποιούς, έως τους παραγωγούς γάλακτος”.

Αμέσως μετά, γίνεται αναφορά στον Νίκο Δένδια, ο οποίος “στην προηγούμενη θέση του αποδείχθηκε αποτελεσματικός. Ενέτεινε τους ελέγχους κατά μήκος των συνόρων στην Ελλάδα, αλλά κατέστησε ευκολότερο για τους παράνομους μετανάστες να ζητήσουν άσυλο. Άρχισε, επίσης, μια αναδιοργάνωση της αστυνομίας”.

Και προσθέτει για τα νέα του καθήκοντα: «Ο Ν. Δένδιας στο υπουργείο Ανάπτυξης αναλαμβάνει να μοιράσει την κοινοτική χρηματοδότηση και να διαχειριστεί τις ξένες επενδύσεις. Πρόκειται για δύο μέτωπα που είναι κρίσιμα στην επιστροφή της Ελλάδας σε ένα μονοπάτι διατηρήσιμης ανάπτυξης».

Όπως σχολιάζει το περιοδικό, ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει ότι θα ανατρέψει την κυβέρνηση τον Φεβρουάριο, όταν θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς θα προσπαθήσει να επιλέξει έναν υποψήφιο που θα μπορούσε να προσελκύσει πολλούς ανεξάρτητους βουλευτές, για να επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία. «Ίσως δεν τα καταφέρει», γράφει χαρακτηριστικά.