ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Εδώ και δύο χρόνια ο τουρισμός οδηγεί την ελληνική οικονομία» τονίζει ο Κικίλιας

Ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας μίλησε για την εκκίνηση της τουριστικής σεζόν σχολιάζοντας και τις θετικές επιδόσεις που χαρτοφυλακίου του, όπως έδειξε η δημοσκόπηση που διεξήγαγε η Metron Analysis για το MEGA.

«Τα τελευταία δύο χρόνια ο Τουρισμός οδηγεί την οικονομία, την ανάπτυξη και δίνει εισόδημα αδιαμεσολάβητο στην ελληνική κοινωνία. Μέσα από τα υπερπλεονάσματα του ελληνικού Τουρισμού μπορέσαμε και στηρίξαμε και τους άλλους κλάδους της Οικονομίας» σημείωσε.

Στην συνέχεια ο υπουργός Τουρισμού ανακοίνωσε την νέα διαφημιστική καμπάνια του ΕΟΤ «Shopping yn Greece» και σχολίασε σχετικά: «Γιατί να μην έρθουν να ψωνίσουν και την Ελλάδα, όπως στο Μιλάνο, στο Παρίσι και το Λονδίνο».

Στην σκέψη πολλών ανθρώπων που εργάζονται στον τουριστικό τομέα είναι εάν οι διπλές κάλπες του καλοκαιριού, θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πορεία του Τουρισμού.

«Εύλογη είναι η ερώτηση. Θέλω να πω ότι είναι δομημένη η στρατηγική μας έτσι ώστε τα αποτελέσματα ήδη φαίνονται. Οι προκρατήσεις ξεκινούν από την άνοιξη και φθάνουν μέχρι αρχές του χειμώνα. Οι άνθρωποι του Τουρισμού λένε ότι φέτος θα είμαστε πάνω 10 – 20% σε σχέση από πέρυσι» απάντησε.

Σημαντικό γεγονός είναι ότι φέτος ότι η δεξαμενή του Τουρισμού επεκτείνεται με τις αγορές της Κίνας και της Αυστραλίας, που λόγω υγειονομικών κριτηρίων δεν ήταν διαθέσιμες.

«Κατ’ αρχάς χθες είχαν την τιμή να συναντηθώ με τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Κίνας. Μου επιβεβαίωσε ότι οι πτήσεις από Σανγκάη και Πεκίνο θα ενταθούν και θα ενισχυθεί κατά την διάρκεια των επόμενων μηνών.Ζήτησα πιο πολλές πτήσεις εκτός της τουριστικής περιόδου. Ομοίως, από την Αυστραλία, μίλησα με τον πρέσβη της Αυστραλίας στην Ελλάδα και ανοίξαμε γραφείο του ΕΟΤ στην Μελβούρνη».

Στην συνέχεια ο κ. Κικίλιας επεσήμανε ότι θα υπάρχουν καθημερινές πτήσεις από τον Καναδά και σε αυτό προστίθεται και οι ήδη συμφωνημένες 58 πτήσεις την εβδομάδα από τις ΗΠΑ.

Σε ερώτηση αν το υπουργείο Τουρισμού έχει σκέψεις για προγράμματα που θα βοηθήσουν νέα ζευγάρια ή κι άλλες ομάδες του πληθυσμού να κάνουν διακοπές απάντησε ο υπουργός: «Τρέχουν προγράμματα κοινωνικού τουρισμού πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ για αυτό το χρονικό διάστημα και αυτό είναι νομοθετημένο μέχρι το 2025. Η διάρκεια καθορίζει την αξία. Καταλαβαίνουμε ότι μέσα από τις πολλαπλές κρίσεις υπάρχει ανάγκη για στήριξη και βοήθεια. Είναι ιερό δικαίωμα να μπορούν να πάρουν την οικογένεια τους και να ξεκουραστούν κάποιες μέρες και αυτό κινεί και την οικονομία».

Ο υπουργός μίλησε σχετικά με τις συνθήκες εργασίες των υπαλλήλων στον Τουρισμό και για τα AirBnB και τον αθέμιτο ανταγωνισμό με τα ξενοδοχειακά καταλύματα.

«Μετά την πανδημία υπήρχε κόσμος που δεν ξαναγύρισε στον τουρισμό. Για αυτό το υπουργείο Εργασίας και ο ΟΑΕΔ έχουν κάνει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια πρώτα από όλα να εκμεταλλευτούμε τους Έλληνες που θέλουν να δουλέψουν. Ζητάω από όλους τους επαγγελματίες του τουρισμού καλές και ποιοτικές δουλειές, αλλά και σεβασμός στους εργαζόμενους. Μαζί με αυτά το υπουργείο Εργασίας για πρώτη φορά έδωσε το δικαίωμα με νομοθετική πράξη να έχουμε και δέκα χιλιάδες ανθρώπους στον τουρισμό από το εξωτερικό» σημείωσε ο υπουργός Τουρισμού.

«Τα χρόνια της κρίσης οι βραχυχρόνιες ήταν ένα έξτρα εισόδημα για την ελληνική οικογένεια, αυτό είναι ιερό και θα προστατευθεί. Θέλουμε υγειονομικούς κανόνες, εξόδους ασφαλείας και ποιότητα. Αυτοί οι άνθρωποι θα προστατευθούν, γιατί έχουν δικαίωμα να έχουν ένα έξτρα εισόδημα ως οικογένεια. Αυτοί οι οποίοι το κάνουν επαγγελματικά θα μπει ένα άλλο πλαίσιο, παραπάνω φορολόγησης, έτσι ώστε και το κράτος να παίρνει πίσω ανταποδοτικά αυτό το οποίο κερδίζουν επαγγελματικά από το συγκεκριμένο» ανέφερε για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Δείτε τη συνέντευξη