ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτόξευση των τιμών στο ελαιόλαδο! Τι λένε οι παραγωγοί

Ανεξέλεγκτη είναι η άνοδος της τιμής του λαδιού, που τείνει να γίνει περιζήτητο προϊόν.

Η συγκομιδή του κοστίζει πολύ ακριβότερα στους παραγωγούς, ενώ οι μικρότερες ποσότητες της φετινής παραγωγής, εκτοξεύουν την αξία του στα ύψη.

Στη Μεσσηνία οι ελαιοπαραγωγοί αρνούνται να πουλήσουν το λάδι τους, αναμένοντας νέες αυξήσεις.

Έξω από τα Φιλιατρά μία μεγάλη ομάδα εργατών συλλέγει τον καρπό για να τον μεταφέρει στη συνέχεια για το ελαιοτριβείο. Είναι η τελευταία τους μέρα στο χωράφι.

Ο Θάνος Ψιλόπουλος διευθύνει το συνεργείο της ελαιοσυλλογής και αναφέρει στον ΑΝΤ1: «παίρνουν 60 ευρώ την ημέρα , εφέτος τα εργατικά αυξήθηκαν αλλιώς δεν θα βρίσκαμε εργάτες».

Το λάδι που θα βγει από τις ελιές αυτές έχει σήμερα στο χωράφι στα Φιλιατρά 8 ευρώ το λίτρο .Τη διπλάσια τιμή από ότι έναν χρόνο νωρίτερα. Τότε ήταν πολύ φθηνό .

Η Ελλάδα έφτασε να παράγει το 25% του λαδιού της Μεσογείου. Εξαιτίας της μεγάλης ζέστης και υγρασίας καθώς και της περσινής ψηλής παραγωγής, φέτος οι ποσότητες είναι πολύ μικρότερες.

Όπως δήλωσε ο Θάνος Ψιλόπουλος, «είναι μία κακή χρονιά από αποψη ποσότητας αλλά με την τιμή αυτή θα θα εχουμε εισόδημα».

Λίγο πιο δυτικά στο Πυργάκι μετά τους Γαργαλιάνους , η συγκομιδή δεν έχει φθάσει ακόμα στο απόγειό της.

Στον τοπικό αγροτικό συνεταιρισμό ο καρπός συνθλίβεται αλλά το λάδι συγκεντρώνεται χωρίς να διακινείται μετά σε εμπόρους .Οι παραγωγοί περιμένουν και νέα άνοδο των τιμών του προϊόντος και ο παραγωγός Θόδωρος Τσώλης το δικαιολογεί χωρίς περιστροφές. «Καθόμαστε πάνω στο λάδι και περιμένουμε να ανέβουν οι τιμές», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πιο ανατολικά στην κεντρική Μεσσηνία που η συγκομιδή δεν έχει αρχίσει ακόμα η αύξηση των τιμών δεν προκαλεί μόνο χαμόγελα αισιοδοξίας. Ο Σταύρος Αδαμόπουλος στη Στέρνα λέει ότι οι τιμές δεν πρέπει να ανέβουν πάρα πολύ.

Κανείς από όσους μίλησαν δεν ξέρει που θα βρίσκεται η τιμή του λαδιού τα Χριστούγεννα.

Δείτε το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1