Η νέα σοδειά για ένα από τα πολυτιμότερα συστατικά της διατροφής μας, το ελαιόλαδο, θα περάσει σύντομα από το χωράφι στο ράφι του λιανεμπορίου. «Πάμε για μια μάλλον καλή ελαιοκομική περίοδο σε όλη τη λεκάνη της μεσογείου που θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες κατανάλωσης» εκτίμησε, μιλώντας Στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90.1 και στην Τζούλυ Τσίγκα ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου Μανώλης Γιαννούλης.
«Οι τιμές στο ράφι φέτος θα είναι λογικές για το παρθένο ελαιόλαδο, με πολλές επιλογές για τους καταναλωτές. Πιστεύω πως θα διατηρηθούν στα 7 με 8,5 ευρώ» είπε ο Μ. Γιαννούλης, διευκρινίζοντας ότι η τιμή παραγωγού θα κυμανθεί στα 4,5 με 5 ευρώ. Σημείωσε ότι το ελαιόλαδο έχει μικρό περιθώριο κέρδους στο λιανεμπόριο γιατί χρησιμοποιείται ως «κράχτης» καθώς είναι βασικό διατροφικό προϊόν, προκειμένου ο καταναλωτής να μπει και να αγοράσει και άλλα είδη. «Η φιάλη στο ράφι περιλαμβάνει όλο το κόστος μέχρι να φτάσει εκεί» πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου σημείωσε πως έχει ανακτηθεί το μισό της πτώσης 40% στην κατανάλωση λαδιού που είχε σημειωθεί πριν από ενάμισυ χρόνο, όταν οι τιμές είχαν εκτοξευθεί.
Δύσκολος ο βιοπορισμός από το λάδι
«Ο ελαιοπαραγωγός δεν μπορεί να ζήσει την οικογένειά του από το λάδι, εκτός αν έχει πολύ μεγάλη παραγωγή» ανέφερε ο κ. Γιαννούλης εξηγώντας πως το κόστος είναι μεγάλο, απαιτούνται πολλές εργατικές εργασίες, τα εργατικά χέρια κοστίζουν και η ετήσια παραγωγή εξαρτάται από παράγοντες, όπως οι κλιματολογικές συνθήκες. «Τα εργατικά χέρια κοστίζουν πολύ ακριβά, γιατί μέσα σε δύο ή τρεις μήνες χρειάζονται σε πολλές περιοχές» διευκρίνισε, αν και όπως είπε «στην Ελλάδα η ελιά είναι και οικογενειακή δραστηριότητα, αλλά με μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους αφού είναι λίγοι οι νέοι που ασχολούνται».
πηγή: parapolitika.gr