ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έλεγχοι-εξπρές σε 10.588 καταθέσεις της Ελβετίας – Το ΥΠΟΙΚ «ξεσκονίζει» τους φοροφυγάδες

Με ελέγχους-εξπρές που θα ξεκινήσουν από την Δευτέρα κιόλας, απειλεί το υπουργείο Οικονομικών όσους περιλαμβάνονται στη λίστα των 10.588 Ελλήνων καταθετών της Ελβετίας, την οποία παρέδωσαν οι ομοσπονδιακές φορολογικές αρχές της Γερμανίας στο υπουργείο Οικονομικών της χώρας μας. 

Μέσα στον Δεκέμβριο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, νομοσχέδιο με το οποίο θα δίνονται κίνητρα -υπό τη μορφή χαμηλότερου φόρου ιδίως αν γίνουν τοποθετήσεις σε προθεσμιακές καταθέσεις ή ελληνικά ομόλογα- για την οικοειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων εντός και εκτός Ελλάδας.

Σε επόμενο στάδιο, θα κληθούν όλοι οι Ελληνες να δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, κινητά και ακίνητα στο Περιουσιολόγιο. Μετά την ολοκλήρωση αυτών των δύο σταδίων, ότι δεν έχει δηλωθεί θα κατάσχεται διαμηνύει ο Τρύφων Αλεξιάδης.

Η λίστα των 10.588 εγγραφών, είναι η μεγαλύτερη που έχει λάβει ποτέ το υπουργείο Οικονομικών. Μπορεί να κρύβει έναν μικρό ή έναν μεγαλύτερο θησαυρό, διότι εκ προοιμίου ουδείς μπορεί να βεβαιώσει ότι πρόκειται -στο σύνολό τους- για φοροφυγάδες.

Πίσω από αυτούς τους λογαριασμούς, ωστόσο, κρύβονται και πολλών άλλων τα ΑΦΜ (συνδικαιούχοι, δικαιούχοι άλλων λογαριασμών από τους οποίους περνούσαν τα χρήματα κλπ). Το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να εγκαταστήσει και ειδικό λογισμικό για να φέρει σε πέρας τους ελέγχους. Αναμένει όμως και ότι πολλοί εξ αυτών που ανησυχούν πως πιάστηκαν ήδη στα δίχτυα της εφορίας, θα σπεύσουν να δηλώσουν και να πληρώσουν για όσα «ξέχασαν» να δηλώσουν στην εφορία, με τη ρύθμιση της "τελευταία ευκαιρίας" που προανήγγειλε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Τρύφων Αλεξάδης.
  
Τα στοιχεία που δόθηκαν ήδη στον οικονομικό εισαγγελέα «φωτογραφίζουν» την εικόνα των καταθέσεων 2006 και 2008 σε ελβετική τράπεζα, ύψους 3,9 δισ. και 2,9 δισ. ελβετικών φράγκων αντίστοιχα (δηλαδή περίπου 3-3,5 δισ. ευρώ). Αναλογεί δηλαδή μέση κατάθεση περίπου 250.000 ευρώ ανά καταθέτη.
 
Μεγαλύτερη αξία ίσως και από την ίδια τη λίστα των ονομάτων, φαίνεται να έχει για τις φορολογικές αρχές της χώρας μας πως χάνει πια την παλαιά αίγλη τους και σταδιακά «ξηλώνεται» το τραπεζικό απόρρητο της Ελβετίας, στο οποίο επαναπαύονταν πολλοί ως τώρα. Αυτό δείχνει ενδεχομένως και η μείωση κατά 25% των τραπεζικών καταθέσεων των Ελλήνων στην Ελβετίκή τράπεζα, μετά το 2006. Παρόλα αυτά, θεωρείται βέβαιον πως οι καταθέσεις συνολικά αυξήθηκαν την περίοδο μετά το 2009, λόγω του φόβου για επικείμενη χρεωκοπία στη χώρα μας.