ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Πέντε SOS στα ειδοποιητήρια για να μην πληρώσετε μεγαλύτερο φόρο

Πέντε σημεία – κλειδιά θα πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, καθώς αυτά είναι τα πιο συχνά λάθη που γίνονται και μποορούν να αυξήσουν το λογαριασμό που καλούνται να πληρώσουν.

 

Στα ειδοποιητήρια που λαμβάνετε μέσω ηλεκτρονικής ειδοποίησης στο Taxisnet, θα πρέπει να προσέξετε τα εξής:

1. Να ελέγξετε αν έχει υπολογιστεί η έκπτωση φόρου που προβλέπεται για τα ημιτελή κτίσματα. Για ημιτελή κενά κτίσματα ο νόμος προβλέπει έκπτωση 60% στον ΕΝΦΙΑ. Αν δεν έχει υπολογιστεί η έκπτωση πιθανότατα δεν έχουν επικαιροποιηθεί τα στοιχεία στη δήλωση του Ε9.

2. Ελέγξτε τους φόρους στα αγροτεμάχια. Είναι πιθανόν να έχετε δηλώσει μόνον την ονομασία της θέσης στην οποία βρίσκετε η έκταση σας και όχι ακριβή στοιχεία για την περιοχή, που μπορεί π.χ. να είναι εκτός σχεδίου.

3. Προσέξτε αν έχετε δηλώσει σωστά στο Ε9 αγροτεμάχιο με κτίσμα που τυχόν έχετε στην ιδιοκτησία σας. Να γνωρίζετε ότι εάν μέσα σε ένα αγροτεμάχιο υπάρχει κτίσμα που χρησιμοποιείται ως κατοικία, τότε ο ΕΝΦΙΑ που καλείστε να πληρώσετε για αυτό, πενταπλασιάζεται. Αν το κτίσμα δεν είναι κατοικία αλλά είναι αποθήκη, επαγγελματική στέγη κλπ, τότε ο φόρος δεν πενταπλασιάζεται.

4. Προσέξτε να έχετε δηλώσει σωστά τα εμπράγματα δικαιώματα σας. Συχνά φορολογούμενοι με ψιλή κυριότητα ή επικαρπία επί ακινήτων χρεώνονται αδίκως ΕΝΦΙΑ επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ότι διαθέτουν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία αλλά πλήρη κυριότητα. Ελέγξτε τον κωδικό που έχετε δηλώσει στη σχετική στήλη του Ε9 (κωδικός 1 αντιστοιχεί σε πλήρη κυριότητα). Τα εμπράγματα δικαιώματα, η ηλικία και ο αριθμός του ορόφου ανεβάζουν τον ΕΝΦΙΑ.

5. Ελέγξτε εξονυχιστικά άλλα λάθη και παραλείψεις στη δήλωση ακινήτων σας (Ε9) γιατί μπορούν να σας κοστίσουν πολύ στο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ. Κοιτάξτε για:

  • Λάθος δήλωση εμπράγματων δικαιωμάτων
  • Λάθος δήλωση στο ποσοστό συνιδιοκτησίας
  • Μη συμπλήρωση αριθμού ορόφου

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, σε όλες οι επιχειρήσεις (ατομικές και εταιρίες) αναλογεί κύριος φόρος ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικός φόρος (Άρθρο 5 του Ν.4223/2013).

Ο δεύτερος υπολογίζεται ως εξής:

α) Για φυσικά πρόσωπα (ατομικές επιχειρήσεις) για αξία περιουσίας άνω των 300.000 Ευρώ με κλίμακα που οι συντελεστές είναι από 0,1% έως 1%.

β) Για νομικά πρόσωπα (Α.Ε., Ο.Ε., Ε.Ε. και λοιπά), ο συμπληρωματικός φόρος είναι 0,5% χωρίς αφορολόγητο. Εξαιρείται από το συμπληρωματικό φόρο η αξία των ακινήτων εφόσον αυτά ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών.