3 top δεξιά, GOOGLE NEWS, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εργασία τις μισές μέρες του μήνα! Ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς εξηγεί στο Usay.gr τον κίνδυνο για πολλούς εργαζόμενους!

Ο εργατολόγος  Κώστας Τσουκαλάς εξηγεί στο Usay.gr το πώς μπορούν οι εργοδότες να προχωρήσουν σε μείωση μισθών κατά 50%!

Στο άρθρο 9 της από 20-3-2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Λειτουργία επιχειρήσεων με προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας» προβλέπεται ότι:

Στο πλαίσιο των έκτακτων και προσωρινών μέτρων στην αγορά εργασίας για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, και για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 6 μήνες, o εργοδότης δύναται, με απόφασή του, να ορίζει προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας της επιχείρησης ως εξής:
α) Κάθε εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται κατ’ ελάχιστο 2 εβδομάδες με περίοδο αναφοράς τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα,
β) Ο ανωτέρω τρόπος οργάνωσης της εργασίας γίνεται ανά εβδομάδα και εντάσσεται σε αυτόν τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρησης,
γ) Εργοδότης που θα εφαρμόσει αυτόν τον τρόπο οργάνωσης της εργασίας υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που απασχολούνταν κατά την έναρξη εφαρμογής του.

Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου εισάγεται στις επιχειρήσεις η δυνατότητα να απασχολούν το προσωπικό εκ περιτροπής με ελάχιστο χρόνο εργασίας τις δύο βδομάδες το μήνα. Για να ισχύει αυτή η δυνατότητα θα πρέπει το καθεστώς αυτό να εφαρμοσθεί στο 50% τουλάχιστον των μισθωτών της επιχείρησης. Οι αποδοχές τους θα είναι αντίστοιχες με τις ημέρες εργασίας, συνεπώς μειωμένες αν έως τώρα απασχολούνταν με πλήρη απασχόληση. Η εκ περιτροπής εργασίας υφίσταται από το 2010 ως μονομερές δικαίωμα του εργοδότη με την προϋπόθεση να προηγηθεί διαβούλευση με τους εργαζομένους και να εφαρμόζεται στο σύνολο της επιχείρησης .  Επίσης προϋπόθεση εφαρμογής ήταν  , ότι δεν μπορούσε η εκ περιτροπής σύμβαση να είναι ταυτόχρονα και σύμβαση μερικής απασχόλησης , δηλαδή δεν επιτρεπόταν στον εργοδότη να υποχρεώνει τον εργαζόμενο να εργάζεται και λιγότερες ημέρες και λιγότερες των 8 ωρών τις ημέρες που εργάζεται. Η διάταξη υποκρύπτει δύο πολύ σημαντικές παγίδες . Πρώτον δεν προβλέπει ως υποχρεωτική την διαβούλευση εργοδότη με εργαζομένους πριν προχωρήσει στην τροποποίηση του ωραρίου και των ημερών εργασίας  και δεύτερον και σημαντικότερο δεν αναφέρει ρητά ότι δεν μπορούν να τεθούν στο καθεστώς αυτό συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Έτσι υφίσταται ο κίνδυνος μια σύμβαση μερικής απασχόλησης με ωράριο 4 ώρες την ημέρα, να μετατραπεί σε σύμβαση εκ περιτροπής/μερικής απασχόλησης όπου ο μισθωτός θα εργάζεται μισές μέρες το μήνα με τετράωρο , δηλαδή με ελάχιστες αποδοχές, με τις οποίες δεν θα μπορεί να επιβιώσει. Ειδικά στην κρίση που περνάμε, δεν θα πρέπει να βρεθούν άνθρωποι που θα λαμβάνουν λιγότερα από τα χρήματα που η πολιτεία έκρινε ότι πρέπει να λάβουν οι  μισθωτοί των επιχειρήσεων που έκλεισαν η αυτοί των οποίων η εργασιακή σύμβαση ανεστάλη.

Η διάταξη που εισάγεται με την ΠΝΠ , θα είχε  νόημα , μόνο αν καταργούσε την υφιστάμενη διάταξη του ν.3846/2010 και  περιόριζε το δικαιώματος του εργοδότη σχετικά με τις ελάχιστες  ημέρες εργασίας που θα πρέπει να απασχολείται  εργαζόμενος .Στο προηγούμενο καθεστώς, είχαμε παρατηρήσει ότι εργοδότες , αυθαιρετόντας, με σκοπό να εξαναγκάσουν σε παραίτηση μισθωτούς, τους έθεταν σε σύστημα εκ περιτροπής απασχόλησης καλώντας τους να εργάζονται μία φορά την εβδομάδα, δηλαδή να λαμβάνουν λιγότερα χρήματα από όσα θα ελάμβαναν αν ήταν επιδοτούμενοι άνεργοι.  Όμως η διάταξη που εισάγεται, δεν αναφέρει ρητά ότι καταργεί την προηγούμενη διάταξη. Συνεπώς, προκύπτει ότι δίνεται ακόμα μια δυνατότητα στον εργοδότη να μειώσει το μισθολογικό του κόστος . Μπορεί δηλαδή είτε να θέσει όλη την επιχείρηση σε σύστημα εκ περιτροπής με οκτάωρη απασχόληση γα λιγότερες ημέρες χωρίς περιορισμό ημερών , είτε να θέσει σε εκ περιτροπής το 50% της επιχείρησης , ακόμα και όσους εργάζονται  ήδη σε καθεστώς μερικής απασχόλησης. Αν η διάταξη παραμείνει ως έχει και δεν τροποποιηθεί, ώστε να μην μπορεί η σύμβαση εργασίας να είναι ταυτόχρονα εκ περιτροπής και μερικής απασχόλησης θα δούμε ως εργασιακό έκτρωμα , εργαζομένους να απασχολούνται τις μισές ημέρες το μήνα με τετράωρο ωράριο και αποδοχές πείνας.

Όσες επιχειρήσεις επιλέξουν το μοντέλο οργάνωσης αυτό, έχουν μεν την υποχρέωση να διατηρήσουν τις ίδιες σε αριθμό θέσεις εργασίας, δεν δεσμεύονται όμως ούτε να διατηρήσουν τους ίδιους εργαζομένους ούτε να διατηρήσουν τους συμβατικούς όρους που ίσχυαν πριν την κρίση του κορωνοϊου.

Αρά μια επιχείρηση που κάνει χρήση αυτής της διάταξης και έχει 10 εργαζομένους , δεσμεύεται να απασχολεί 10 εργαζομένους αλλά δεν δεσμεύεται ούτε για τα πρόσωπα των εργαζομένων , ούτε για τους μισθούς τους ούτε βέβαια για τα ωράρια τους .