ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ετοιμαστείτε για ύφεση, χειρότερη από του 2000 ή του 2008», προειδοποιεί ο δισεκατομμυριούχος Doug Leone

Δεν πρόκειται να τελειώσει σύντομα η κατρακύλα των μετοχών τεχνολογίας, προβλέπει ο Αμερικανός venture capitalist Doug Leone.

Ο εταίρος της Sequoia Capital βλέπει «γκρίζες» τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, προειδοποιώντας ότι η τρέχουσα οικονομική επιβράδυνση είναι χειρότερη από την ύφεση του 2000 και του 2008.

«Θεωρώ πως σήμερα η κατάσταση είναι πολύ πιο δύσκολη και γεμάτη προκλήσεις από ό,τι ήταν είτε το 2008, που είχαμε στην πραγματικότητα μια κρίση των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, είτε το 2000, που είχαμε μια τεχνολογική κρίση», είπε ο Leone από τη σκηνή ενός συνεδρίου για startup στο Ελσίνκι.

«Εδώ, έχουμε μια παγκόσμια κρίση. Έχουμε τα επιτόκια παγκοσμίως να αυξάνονται, τους καταναλωτές παγκοσμίως αρχίζουν να ξεμένουν από χρήματα, έχουμε μια ενεργειακή κρίση και μετά έχουμε όλα τα ζητήματα των γεωπολιτικών προκλήσεων».

Οι ηγέτες της τεχνολογίας και οι επενδυτές αναγκάζονται πλέον να συνυπολογίζουν τα υψηλότερα επιτόκια και την επιδείνωση των μακροοικονομικών συνθηκών.

Με τις κεντρικές τράπεζες να αυξάνουν τα επιτόκια και να αντιστρέφουν τη νομισματική χαλάρωση της εποχής της πανδημίας, οι μετοχές της τεχνολογίας υψηλής ανάπτυξης βρίσκονται σε πτώση.

Ο Nasdaq Composite έχει υποχωρήσει σχεδόν 30% από την αρχή του έτους, καταγράφοντας μεγαλύτερη πτώση από αυτή του Dow Jones Industrial Average ή του S&P 500.

Αυτό είχε αρνητικό αντίκτυπο σε ιδιωτικές εταιρείες, με εταιρείες όπως η Stripe και η Klarna να βλέπουν τις αποτιμήσεις τους να πέφτουν.