ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup για συντάξεις: Η Ελλάδα πρέπει να πετυχαίνει τους στόχους

Μετά τις 15 Οκτωβρίου θα αξιολογηθεί η συνολική δημοσιονομική εικόνα στην Ελλάδα και πιο αναλυτικά το ζήτημα της περικοπής ή όχι των συντάξεων, όπως τόνιαν ο Πρόεδρος του Eurogroup και ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί.

"Το μέτρο της περικοπής των συντάξεων έχει στόχο να είναι δημοσιονομικό καθώς οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο ελληνικό σύστημα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί", τόνισε ο Μάριο Σεντένο, σημειώνοντας ότι "η δημοσιονομική κατάσταση σήμερα είναι πολύ καλύτερη απ’ ό,τι ήταν πριν από 18 μήνες όταν είχε υιοθετηθεί η απόφαση αυτή. Είναι σημαντικό ωστόσο η Ελλάδα να συνεχίσει να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της. Θα διεξαχθούν συνομιλίες για τα μέτρα του προϋπολογισμού και περιμένουμε η Ελλάδα να συνεχίσει να υλοποιεί τους στόχους που έχουν τεθεί".

Μοσκιβισί: Μετά τις 15 Οκτωβρίου θα δούμε το θέμα

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε ότι "μετά τις 15 Οκτωβρίου θα εξετάσουμε τον ελληνικό προϋπολογισμό και αυτό περιλαμβάνει και την ανάγκη να κοπούν ή όχι οι συντάξεις. Με βάση τα στοιχεία μέχρι τώρα έχουμε την άποψη ότι η Ελλάδα είναι σε καλή τροχιά να πετύχει τους στόχους του 2018 και το 2019. Σε αυτό το πλαίσιο, η ανάγκη εφαρμογής των μέτρων θα συζητηθεί υπό αυτό το πρίσμα".

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ επεσήμανε ότι "είναι θετικό το γεγονός ότι στον ελληνικό προϋπολογισμό παρουσιάζονται και τα δύο σενάρια για τις συντάξεις. Οι συζητήσεις συνεχίζονται και σε αυτό το πλαίσιο οι ελληνικές αρχές παρουσίασαν και τα δύο σενάρια".